MIG: Ενόψει του καθορισμού τιμής από την Τράπεζα Πειραιώς για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα υποβάλει (κάτι που ίσως γίνει και σήμερα), η μετοχή χθες συνέχισε να κάνει «πάρτι» καρφωμένη στο +30%, με όγκο ίσο με το 2,7% της εταιρείας, ενώ υπήρχε και ανεκτέλεστη εντολή αγοράς για ακόμη 3,67% της εταιρείας!
Με δεδομένο πάντως ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται ήδη πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ, δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι ενσωματώνει ήδη -ίσως και με το… παραπάνω- ΟΛΕΣ τις θετικές προσδοκίες που θα μπορούσαν να προκύψουν στους επόμενους 6-12 μήνες, εφόσον υλοποιηθεί το deal μεταβίβασης της Attica Group.
Τα «κουκιά» άλλωστε είναι μετρημένα. Η δραστηριότητα ακινήτων στη Σερβία (το μόνο σοβαρό asset που απομένει) έχει αποτιμηθεί στα 200 εκατ. ευρώ, αλλά έχει 90 εκατομμύρια δάνεια. Και ναι, τα assets βρίσκονται στη Σερβία, σε πιο «ευαίσθητη» γεωπολιτικά περιοχή των Βαλκανίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εάν υποθέσουμε ότι η Πειραιώς θα δώσει ένα premium όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, σε σχέση με τις τελευταίες αγορές της πριν καταστεί υπόχρεα, τότε μιλάμε για τίμημα στη δημόσια προσφορά που, σύμφωνα με «μπακάλικους» υπολογισμούς στελεχών της αγοράς, θα αποτιμά τις προοπτικές της MIG για όλο το… ορατό μέλλον.
Το «καρότο» είναι μεγάλο και εξαιρετικά ελκυστικό για κάθε μέτοχο, ακόμη και για τον Μάριο Ηλιόπουλο, που μπορεί να μην πετυχαίνει τους απώτερους σκοπούς του, αλλά θα βγάλει στα γρήγορα μερικά εκατομμυριάκια! Χαμένος δεν θα φύγει…
Οι μέτοχοι της MIG γενικώς μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσουν τη διοίκηση της Πειραιώς και τον Χρήστο Μεγάλου (φωτό), διότι αν αντί να γίνει δημόσια προσφορά, έμπαινε στο παιχνίδι η STRIX, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά!
ΜIG II: Η STRIX βέβαια εξακολουθεί να κρατάει το… μαστίγιο της δεύτερης «πυρηνικής λύσης» που αναφέραμε χθες: Αν το deal για την Attica με κάποιο μαγικό τρόπο μπλοκάρει, τότε η STRIΧ θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το ομολογιακό των 160 εκατ. ευρώ σε μετοχές MIG. Oπότε θα έχουμε άγριο dilution για τους μετόχους της εταιρείας, ενώ η STRIX θα αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο της ATTICA GROUP.
Οι πιο παρατηρητικοί πάντως θα έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τόσο η μετοχή της ATTICA GROUP όσο και της ΑΝΕΚ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=32">ΑΝΕΚ (που είναι σε διαδικασία απορρόφησης από την πρώτη), έγραψαν και χθες, για δεύτερη μέρα, σημαντικά κέρδη. Στο 8,8% για την πρώτη και στο 19,37% για τη δεύτερη.
Γιατί συνέβη αυτό; Διότι κάποιοι έβαλαν τη… μαυρομύτα να δουλέψει (σ.σ. παλαιά αργκό για το κοινώς λεγόμενο μολύβι), κάνοντας έστω και πρόχειρα τους λογαριασμούς τους, να δουν αν υπάρχει πιθανότητα πλέον να χαλάσει το deal.
Aς υποθέσουμε λοιπόν (κλασική υπόθεση εργασίας, που λένε) ότι εμφανίζεται μια πλευρά που έχει τα χρήματα να κάνει «ρελάνς» στην Πειραιώς και να πάρει τη MIG, με κόστος 140-150 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, για να αποφύγει τη μετατροπή του ομολογιακού από τη STRIX, θα πρέπει να πληρώσει τα δάνεια της MIG, που έχει η τελευταία στη κατοχή της, δηλαδή περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Μετά βεβαίως, θα πρέπει να κάνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 21% της Attica Group, δίνοντας στο περίπου άλλα 120 εκατ. ευρώ (η χθεσινή κεφαλαιοποίηση της ΑΤΤΙΚΑ ήταν κάτι ψιλά πάνω από τα 507 εκατ. ευρώ). Το ίδιο και στην ΑΝEΚ, οπότε γράψτε ακόμη 60-65 εκατ. ευρώ.
Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα… 750 εκατ. ευρώ και βάλε, ενώ στην περίπτωση αυτή ο υποθετικός επενδυτής θα αναλάβει και χρέος. Περίπου 500 εκατ. ευρώ στην ακτοπλοΐα και 90 εκατ. στη Σερβία.
Όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν, όμως, αν κάποιος είχε τέτοιου επιπέδου ρευστότητα και την αντίστοιχη επενδυτική διάθεση, θα κατέβαζε κατευθείαν μια πρόταση εξαγοράς της Attica Group, μαζί με την ΑΝEΚ, αντί να μπλέξει με τη MIG. Θα του κόστιζε πολύ λιγότερα και θα του έκαναν οι πάντες… υποκλίσεις!
JUMBO: Η πρωταθλήτρια απόδοσης στη χθεσινή συνεδρίαση από τις τάξεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης πιάνει το νήμα της ευρύτερης ανόδου της αγοράς μετά από αρκετές συνεδριάσεις «μετριότητας».
Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, με τους αναλυτές να μην προβλέπουν την έξοδό της, όπως σε προηγούμενες περιόδους.
Ο τίτλος, που χθες έφτασε τα 17,8 ευρώ με άνοδο 5,33%, ανήκει στα top picks χρηματιστηριακών για φέτος. Μεταξύ αυτών η Eurobank Equities, που δίνει τιμή-στόχο τα 19,5 ευρώ και η Πειραιώς Sec.
Η τελευταία έβαλε τον πήχη στα 21,5 ευρώ.
ΟΤΕ: «Ακούνητος» μέχρι χθες ο τίτλος με απόδοση μόλις το 1,3% σε διάστημα 30 ημέρων, παρά την ευρύτερη άνοδο της αγοράς. Χθες ανέβηκε στα 14,8 ευρώ, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι απαιτείται υπέρβαση των 15 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί «αντίσταση» με βάση την τεχνική ανάλυση.
Δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής (κεφαλαιοποίηση 6,4 δισ. ευρώ), οποιαδήποτε κίνηση «βαραίνει» και στον Γ.Δ.