ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Έως πρόσφατα ο επικεφαλής της ΤτΕ είχε κάθε λόγο να θεωρεί ότι έχει πλησιάσει να λύσει το θέμα της εξυγίανσης μη συστημικών τραπεζών. Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά.
Θα ξεκινήσουμε από το σημαντικό θέμα της Τράπεζας Αττικής, της «τράπεζας των μηχανικών» όπως αποκαλείτο, πριν εξελιχθεί σε... ταφόπλακα για τα κεφάλαια του Ταμείου τους. Τα όσα έχουν ήδη γραφεί για το (πραγματικό) ύψος των απαιτούμενων προβλέψεων και τις «τρύπες», αλλά και η έλλειψη ΕΠΙΣΗΜΗΣ αντίδρασης από την πλευρά της (εισηγμένης, θυμίζουμε) τράπεζας, μας θυμίζουν τη γνωστή αγγλοσαξονική ρήση «αν μοιάζει με πάπια, περπατάει σαν πάπια και φωνάζει σαν πάπια, ε, τότε μάλλον είναι... πάπια».
Προς την ίδια κατεύθυνση επίσης και η -καρατσεκαρισμένη- πληροφορία ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την τράπεζα να πάρει «δεύτερη γνώμη» και η τράπεζα απευθύνθηκε σε σοβαρές εταιρείες του ελεγκτικού χώρου, αλλά εισέπραξε αρνήσεις. Διότι όπως μας ελέχθη, «ποιος θέλει να ξανακάνει τη δουλειά που έκανε η KPMG, βάζοντας έτσι και το κεφάλι του στον… ντορβά».
Παράλληλα, στελέχη του χρηματοοικονομικού χώρου λένε πλέον ορθά κοφτά ότι το να παίζουμε με τις απαιτήσεις για προβλέψεις (άλλες να είναι εντός του «Ηρακλή» κι άλλες εκτός του «Ηρακλή») μπορεί να προσφέρεται για λογιστικές… χαριτωμενιές, αλλά δεν συνιστά και πολύ σοβαρή αντιμετώπιση.
Οι ανωτέρω παραδέχονται βέβαια ότι τα παραπάνω είναι κατανοητά στο γνωστό πλέον πλαίσιο του «κλωτσάμε το τενεκεδάκι παραπέρα, μπας και στο μεταξύ βρούμε άκρη», το οποίο χαρακτήρισε παλαιότερα τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών (με τις ευλογίες των ξένων, εποπτών και εταίρων), οδηγώντας όμως στη γνωστή κατάληξη: Την επανάληψη μετά από σημαντική εξαΰλωση των κεφαλαίων που είχαν ήδη επενδυθεί.
Το πρόβλημα είναι ότι η όλη υπόθεση Αττικής, σχεδόν υπόδειγμα κακών χειρισμών από όλους τους εμπλεκόμενους, επόπτες, διοικήσεις, επενδυτές κ.λπ., συμβαίνει τώρα, το 2022, αφού δηλαδή υποτίθεται ότι «πάθαμε και μάθαμε». Περιέργως, δε, ευθύνες δεν φαίνεται να «εντοπίζονται» από τους αρμόδιους, προς οιαδήποτε κατεύθυνση, για τον τραγέλαφο που έχει προκύψει. Μάλλον θα φταίει για όλα ο… καιρός.
Τέλος, σχεδόν ακατανόητη φέρεται η προθυμία του ΤΜΕΔΕ να συνεχίζει το κύκλο του «βάλε λεφτά και κάψ' τα» στην Αττικής, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα νούμερα που κυκλοφορούν έως τώρα, με τις διάφορες μεταλλάξεις που έχει υποστεί το Ταμείο, έχει επενδύσει στην Αττικής ποσό ύψους μεταξύ 1 και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Και συνεχίζει, αγνοώντας ίσως τη ρήση «never throw good money after bad money».
«Money» που αν δεν κάνουμε λάθος, είναι περιουσία των μηχανικών κι όχι κάποιου άλλου.
Κατά τα… λοιπά, η τράπεζα οδεύει κανονικά προς τη νέα μεγάλη αύξηση, όπως θα διαβάσετε σε άλλες στήλες, αν κι ακόμη δεν έχουμε μάθει ποιοι, πόσα και πώς, θα βάλουν. Βασικά δεν ξέρουμε κι αν ξέρουν οι... ίδιοι οι εμπλεκόμενοι.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εξασφάλιση καθαρών εσόδων 94,3 εκατ. ευρώ (έξοδα ΑΜΚ 4,4 εκατ. ευρώ), ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της συμφωνίας απόκτησης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της HSBC στην Ελλάδα. Εξέλιξη που θα ενδυναμώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση του νέου σχήματος, λόγω του αρνητικού goodwill της εν Ελλάδι δραστηριότητας HSBC, επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε γενναίες κινήσεις εξυγίανσης ισολογισμού.
Ως εδώ όλα καλά. Από εκεί και πέρα αρχίζει ο δεύτερος πονοκέφαλος για τον επόπτη των μη συστημικών τραπεζών (την ΤτΕ). Διότι μετά και την είσοδο του γνωστού τριδύμου (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) δημιουργήθηκε η προσδοκία ότι θα συμβάλει στην εξυγίανση δύο σημαντικών συνεταιριστικών τραπεζών, στα Χανιά (αφού υπήρχε και σχετική συμφωνία των δύο πλευρών, με προέγκριση της ΤτΕ) αλλά και στις Σέρρες, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχει το τρίδυμο για την τράπεζα του νομού των Καραμανλήδων.
Μέχρι που άρχισαν (όχι και τόσο κομψά ομολογουμένως) να διαρρέονται οι αντιρρήσεις στην υφιστάμενη συμφωνία με τα Χανιά. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο κ. Εξάρχου επιθυμεί να κάνει... τράμπα τη μία «εξυγίανση» με την άλλη, αναλαμβάνοντας μόνο την υπόθεση Σέρρες. Μέσα από την τράπεζα πάντως μαθαίνουμε ότι αυτό που καταρχάς επιδιώκεται είναι μια καλύτερη συμφωνία.
Όπως και να έχει, υπάρχουν κάποια επιχειρήματα: Το πιο βασικό; Ναι μεν υπάρχουν συμφωνίες, εγκεκριμένες από τη Γενική Συνέλευση, αλλά ο βασικός μέτοχος τώρα δεν είναι αυτός που ήταν τότε.
Τα σημεία τριβής πάντως δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά… πέντε! Θα τα απαριθμήσουμε συνοπτικά.
- Τα μέλη που θα ορίζει η κάθε πλευρά στο ΔΣ, εκτελεστικά και μη εκτελεστικά, άρα οι ισορροπίες στη Διοίκηση.
- Η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση (η συμφωνία είναι 80-20).
- Το… όνομα της νέας τράπεζας (που επρόκειτο να είναι Candia Bank).
- H δυνατότητα της Παγκρήτιας βάσει της συμφωνίας να κάνει συμπληρωματικό due diligence, που πάει «πακέτο» με το…
- … ότι από τότε που υπογράφηκε το MoU και συμφωνήθηκαν οι όροι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, διάστημα κατά το οποίο πολλά έχουν αλλάξει.
Προφανώς και η χανιώτική τράπεζα έχει τις δικές της απόψεις και επιχειρήματα, αλλά το νόημα μάλλον το έχετε πιάσει με αυτά που γράψαμε.
Σημειωτέον ότι ο κ. Εξάρχου, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι είναι «σκληρός» (και γρήγορος, προσθέτουμε εμείς) παίκτης, έκανε το... τζαρτζάρισμα πριν ακόμη πάρει επισήμως το μετοχικό «fit and proper» από τον επόπτη. Όχι ότι δεν θα το πάρει, αλλά στον τραπεζικό τομέα συνήθως γίνονται λίγο πιο «εκλεπτυσμένα» οι κόντρες, ιδίως όταν χαλάνε τη... ζαχαρένια του συστήματος σε θέματα που νόμιζε κλεισμένα.
Εν ολίγοις, της εξυγίανσης το… κάγκελο γίνεται. Κι έχουμε ήδη μπει σε δύσκολες -και προεκλογικές- εποχές, όπου μετράνε η ψήφοι και στα Χανιά, και στις Σέρρες, και σε όλη την Ελλάδα. Οπότε δεν θα μας κάνει εντύπωση αν ξαμοληθούν λυτοί και δεμένοι να βρουν κάποιες λύσεις, με όρους… πολιτικής οικονομίας, όπως λέγονται πλέον κομψά οι πολιτικές παρεμβάσεις σε οικονομικά θέματα.
ΕΤΕ- ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Ούτε φωνή ούτε ακρόαση κυριολεκτικά από πλευράς Public Investment Fund of Saudi Arabia, σε σχέση με την περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το ΤΧΣ, για το ως 20% της Εθνικής Τράπεζας και μια θέση στο Δ.Σ.
Οι Σαουδάραβες, όπως έγραψε εδώ και καιρό το Euro2day.gr, δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα για την προκαταρκτική αξιολόγηση καταλληλότητας από τον SSM και δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται να κρατήσουν έστω και προσχηματικά «ζωντανή» τη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, « δεν πήραν ούτε ένα τηλέφωνο…».
Υ.Γ.: Ο μόνος που, προς το παρόν, έκλεισε συμφωνία με τους Σαουδάραβες, αξιοποιώντας την πρόθεσή του να πείσουν την Αθήνα για από κοινού διεκδίκηση της διοργάνωσης του επόμενου Μουντιάλ, ήταν ο ΠΑΟΚ. Η ΠΑΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε με την ένταξη δύο νεαρών παικτών, που προέρχονται από την ακαδημία ποδοσφαίρου της αραβικής χώρας, στο ρόστερ του ΠΑΟΚ Β.
Άμα παίζεις μπάλα…