ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Όπως οι περισσότεροι έτσι κι εμείς παρακολουθήσαμε χθες τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον AΝΤ1, με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών που επανήλθε βίαια στο προσκήνιο. Απ' όλα όσα είπε, κρατήσαμε κάποια σημεία-κλειδιά, ορισμένα εκ των οποίων ενέχουν και ψήγματα περαιτέρω αμυντικής «στρατηγικής».
1. Ο πρωθυπουργός περίπου δέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις επιχειρηματιών και πολιτικών, λέγοντας όμως ότι είναι εντελώς διαφορετικό θέμα να υποστηρίζει κάποιος ότι γίνονται από το κράτος ή ότι ήταν εις γνώση και κατ’ εντολή του ιδίου. Αυτό που δεν εξήγησε ωστόσο είναι πώς και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, η κυβέρνηση δεν έδωσε εντολή να ερευνηθεί ταχύτατα και σε βάθος, ώστε να προκύψουν απτά αποτελέσματα σε μια υπόθεση που έφτιαξε πρωτοσέλιδα ήδη από τον Αύγουστο (αν και σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει και πολύ νωρίτερα, π.χ. για την περίπτωση Κουκάκη), ή γιατί δεν κλήθηκαν επιτόπου στην Εξεταστική της Βουλής οι εκπρόσωποι των φερόμενων ως εμπλεκόμενων εταιρειών και τα συναφή γνωστά σε όλους πλέον πρόσωπα, είτε έχουν είτε δεν έχουν σχέσεις με πρόσωπα του Μαξίμου, όπως γράφεται.
2. Ομοίως πειστική απάντηση δεν έδωσε και σε όσα του έλεγε ο Χατζηνικολάου για τα γραφόμενα στον συμπολιτευόμενο Τύπο, περί προσώπων οι συνομιλίες των οποίων έχουν υποκλαπεί, περιλαμβανομένης και της «Καθημερινής», αλλά και για τη διατυπωμένη θέση υψηλών μελών της Ευρωπαϊκής PEGA ότι υπάρχουν «απορίες» και θέματα που δεν έχουν απαντηθεί στην υπόθεση, κι ότι πρέπει να πέσει περισσότερο φως.
3. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πρόθυμος να «σηκώσει το γάντι» που πέταξε το τελευταίο διάστημα η πλευρά Μαρινάκη, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι από προχθές και το «όπλο» του Ολυμπιακού. Δεν κατονόμασε μεν, αλλά φωτογράφισε με αρκετή ευκρίνεια, μιλώντας για πρόσωπα που έχουν είτε ομάδα, είτε Μέσα Ενημέρωσης, είτε και τα δύο, αλλά έχουν μπερδέψει τους ρόλους τους. Στέλνοντας όπως ο ίδιος είπε, «μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση» ότι η κυβέρνηση «ούτε δέχεται πιέσεις ούτε είναι αντικείμενο εκβιασμού»! Το ερώτημα βέβαια είναι, εφόσον επιχειρείται να εκβιαστεί η κυβέρνηση, σε ποια θέματα αφορά η προσπάθεια εκβιασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει και συνέχεια. Ηδη πάντως ο Βαγγέλης Μαρινάκης με προσωπική δήλωσή του απάντησε ότι δεν τον αφορούν τα περί εκβιασμού και ζητά από τον πρωθυπουργό «να βρει την τόλμη να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση».
4. Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, περί λαθών αλλά και επιτυχιών που συγκροτούν ένα ισοζύγιο πεπραγμένων της κυβέρνησής του, προκύπτει ότι προσδοκά πως οι υποθέσεις των υποκλοπών και τα φαινόμενα τύπου Πάτση θα εξουδετερωθούν στο πλαίσιο ενός «συμψηφισμού» των ψηφοφόρων, με το γενικότερο έργο της κυβέρνησης. Αυτό δηλαδή που μάλλον άκομψα κάποια κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν με τη φράση «ο κόσμος ψηφίζει με την τσέπη του». Δυνατό επιχείρημα στις καλές εποχές, όταν δένουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, ενισχύθηκε από τα γκάλοπ στον προηγούμενο γύρο των υποκλοπών, μένει να φανεί αν θα «κρατήσει» σε μια υπόθεση που πλέον μετρά μήνες χωρίς να περνά στο χρονοντούλαπο της δημοσιότητας και δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα. Και σε χαλεπούς καιρούς που πλήττουν την τσέπη του πολίτη ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση.
5. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, απορρίπτοντας τα φρέσκα σενάρια περί πρόωρων (που πλέον φτάνουν μέχρι και τον… Γενάρη), τα οποία του έθεσε ο δημοσιογράφος.
Ποιο είναι το «ρεζουμέ»; Η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα χειρισμοί της είναι απόλυτα ικανοποιητικοί στο θέμα των υποκλοπών, είτε της ΕΥΠ είτε και μέσω λογισμικών τύπου Predator (πέρα από το… «νόμιμο λάθος» της παρακολούθησης Ανδρουλάκη) κι εμφανίζεται να ποντάρει ότι όσα συμβαίνουν δεν θα επηρεάσουν τη δημοφιλία της ενόψει εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για στοίχημα υψηλού ρίσκου, που μπορεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, στην περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω νέα στοιχεία, καθώς το κάποτε αρραγές μέτωπο που επεκτεινόταν και στα ΜΜΕ, εμφανίζεται ήδη να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές. Διότι πέρα από τα υπόλοιπα, ανάλογα με τις εξελίξεις (και τις επιπτώσεις στη δημοφιλία), ιδιαίτερη σημασία μπορεί να αποκτήσει παλαιότερη σκωπτική ρήση γνωστού και κατά γενική ομολογία πολύ έμπειρου και έξυπνου παράγοντα της αγοράς, ότι «Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα, είναι… συνεταιρισμός».
Υ.Γ. Κακές γλώσσες, προσκείμενες στον Κώστα Βαξεβάνη, λένε προκλητικά ότι «παρακαλάει» να του κάνει κάποιος μήνυση. Ο πρωθυπουργός, βασικός θιγόμενος από το πρόσφατο δημοσίευμα, δήλωσε πάντως χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. Λίγη ώρα μετά όμως, ο κ. Βαξεβάνης ανακοίνωσε ότι καταθέτει αγωγή κατά του πρωθυπουργού, για την on air φράση του κυρίου Μητσοτάκη ότι ο εκδότης εμπλέκεται με δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, «στη ροή 10 εκατ. δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα», ως ο δημοσιογραφικά υπεύθυνος στη σχετική πρωτοβουλία.
Μύλος.
MOTOR OIL: Με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου αναμένουν οι αναλυτές ότι θα οριστικοποιήσει την πολιτική ανταμοιβής μετόχων η διοίκηση της εισηγμένης. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προμέρισμα χρήσης, που, όπως συνηθίζει η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια, θα δοθεί τον Δεκέμβριο.
Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή απόκτησης του 75% της Άνεμος RES (κλάδος ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Πιθανώς και άλλο ένα deal, το οποίο εμμέσως την αφορά.
INTRAKAT: Χώρο 10 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων συζητά να νοικιάσει στο συγκρότημα της Παιανίας από την Intracom η Intrakat. Προφανώς, σκοπεύει να συγκεντρώσει υπό την ίδια σκέπη όλες τις δραστηριότητες σε Ενέργεια (Volton), τράπεζες (Παγκρήτια), Μέσα Ενημέρωσης και Real Estate.
Η Ιntrakat στεγάζεται ήδη εκεί.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-SSM: Παράταση μερικών ημερών παρείχε σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο SSM, προκειμένου να προβούν -αν χρειάζεται- σε διορθώσεις των επικαιροποιημένων επιχειρησιακών στόχων περιόδου 2022-23, τα οποία κατέθεσαν ως την 31η Οκτωβρίου.
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, που τροποποιεί τον -μεσοσταθμικό- υπολογισμό του επιτοκίου δανεισμού, μέσω TLTROs, εξομοιώνοντας το κόστος δανεισμού με το επιτόκιο που εισπράττουν οι τράπεζες από την κατάθεση στο ευρωσύστημα της πλεονάζουσας ρευστότητας.
Όσες εγχώριες τράπεζες είχαν κινηθεί συντηρητικά δεν θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουν εκ νέου το business plan.