Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2022

Τράπεζες: Το θολό τοπίο, η κυβέρνηση και το ΤΧΣ - Βρωμάει μπαρούτι για τις αγορές - Το ορόσημο για το Solar

Τράπεζες: Το θολό τοπίο, η κυβέρνηση και το ΤΧΣ - Βρωμάει μπαρούτι για τις αγορές - Το ορόσημο για το Solar

ΑΓΟΡΕΣ: Πολλή προσοχή χρειάζεται από τους επενδυτές καθώς οι ανοδικές τάσεις που ενίοτε εκδηλώνονται αρχίζουν να λειτουργούν ως «παγίδες», σε μια ευρύτερα καθοδική τάση. Είναι προφανές ότι οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο άργησαν να αναγνωρίσουν την απειλή του πληθωρισμού (τον οποίο θεωρούσαν αν θυμάστε… προσωρινό), αλλά τώρα ενεργούν με ασυνήθιστη ορμή, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κατά κύριο λόγο (ιδίως στην Ευρώπη) σε μειωμένη προσφορά και όχι σε υπερθέρμανση της ζήτησης.

Σε αυτό το περιβάλλον, είναι πλέον προφανές από τις προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ, αλλά και από τις χθεσινές ενέργειες της BoE, ότι α) δεν θέλουν άνοδο στις αγορές και β) ο κίνδυνος ύφεσης -ορατός πλέον δια γυμνού οφθαλμού σχεδόν παγκοσμίως- τους απασχολεί πολύ λιγότερο από τον πληθωρισμό.

Εάν βάλετε στην «εξίσωση» τις προειδοποιήσεις που ήδη κυκλοφορούν για τις συνέπειες που θα έχει στην παγκοσμιοποίηση το συνεχιζόμενο de-coupling, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, αλλά και τις περαιτέρω επιπτώσεις από τον διεθνή γεωπολιτικό αναβρασμό που προκαλεί η σύρραξη στην Ουκρανία και ο χωρισμός της υφηλίου σε στρατόπεδα, τότε προκύπτει ότι «βρωμάει μπαρούτι».

Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η αμυντική βιομηχανία, η πράσινη ενέργεια, αλλά και γενικότερα η παραδοσιακή ενέργεια, καθώς το «πρασίνισμα» φαίνεται ότι θα αργήσει να κυριαρχήσει, ενόσω η υδρόγειος χρειάζεται φυσικό αέριο, πετρέλαιο, όπως αποδείχθηκε ακόμη και τον… άνθρακα, για να λειτουργήσει.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πέρα από την οικονομική συγκυρία, υπάρχει και η πολιτική, με τις τράπεζες να εμφανίζονται παγιδευμένες ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ανεβάζει τα έσοδα, έχει όμως και ισχυρές παρενέργειες που δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν, ενώ η συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης προσεχώς (για να μην πούμε περί ύφεσης) θα έχει σίγουρα δυσμενείς επιπτώσεις στα επιχειρηματικά σχέδιά τους.

Ούτε η πολιτική συγκυρία βοηθάει όμως. Πέρα από τον σχεδόν βέβαιο πλέον ετεροχρονισμό των πλειστηριασμών, που παραδοσιακά συνοδεύει τις προεκλογικές περιόδους, πέρα και από τη μετάθεση σχεδίων για περιορισμό καταστημάτων, για τους ίδιους λόγους, αρχής γενομένης από την υπόθεση Πάτση ξεκίνησαν να ανακινούνται θέματα «κόκκινων δανείων» που μπορεί να αποδειχθούν πολύ... ενοχλητικά για τις τραπεζικές ηγεσίες.

Η αντιπολίτευση -και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει αρχίσει να κεντράρει σε περιπτώσεις διαφόρων εταιρειών, που με ασήμαντα κεφάλαια απέκτησαν κόκκινα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, λαμβάνοντας μάλιστα και δάνεια για να αγοράσουν... δάνεια, ενώ πολλά κυκλοφορούν στην αγορά για υποχρεώσεις που αγοράστηκαν από «μπροστινούς» για λογαριασμό... εκείνων που τα χρωστούσαν. Αν τυχόν αρχίσουν να σκάνε τέτοιες βόμβες, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Το εντυπωσιακό, σε αυτό το κλίμα, είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να επείγεται να πουληθούν τα μερίδια που διατηρεί το ΤΧΣ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, παρότι είναι προφανές ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται για υψηλές αποτιμήσεις. Ενώ το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για την ΕΤΕ, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει ατονήσει (σ.σ. κομψά το γράφουμε), οι διαδικασίες προχωρούν για μια μεθοδική μεν, αλλά ταχεία διαδικασία πώλησης των ποσοστών του ΤΧΣ.

Εξήγηση για την «πρεμούρα» της κυβέρνησης δεν έχουμε βρει πέρα από δύο «εύκολες» εκδοχές: Κατά τη μία εκδοχή, ο εχθρός του κακού (στις αποτιμήσεις) είναι το... χειρότερο, οπότε μπαίνει σε εφαρμογή το «κάλλιο πέντε και στο χέρι». Κατά τη δεύτερη, ενόψει εκλογών η κυβέρνηση θέλει να κλείσει μερικές «μεγάλες δουλειές» και να κάνει λόγο για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Μόνο που τα λεφτά είναι των φορολογούμενων, οι οποίοι, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το θέμα των «κρατικών ανακεφαλαιοποιήσεων» στις τράπεζες, θα ανακτήσουν... ψίχουλα έναντι των δεκάδων δισεκατομμυρίων που είχαν τοποθετηθεί.

 

SOLAR: Στις 21 Νοεμβρίου ορίστηκε η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την αγορά ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Solar.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από επιχειρηματικά δάνεια που προέρχονται και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με δεδομένο, πάντως, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί έγκριση υπαγωγής των senior notes ομολογιών της τιτλοποίησης στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, τίποτε δεν έχει «κλειδώσει».

Ούτε καν η τιτλοποίηση…

 

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Στις 20 και 21 Δεκεμβρίου καθώς και στις 16 με 17 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν οι επόμενες διαδικασίες πλειοδοτικών διαγωνισμών για 20 ακίνητα της Αρβανιτίδης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 10 καταστήματα, μισθωμένα σε super market σε Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία και Βέροια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v