ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Ως εκπρόσωπος πελατών της εμφανίστηκε χθες η EFG Bank της Ζυρίχης να κατέχει ποσοστό 5,5% στην εταιρεία. Στην αγορά πάντως έκανε εντύπωση η εμφάνιση της τράπεζας του ομίλου Λάτση στην εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη. Σε κάποιους μπορεί να πήγε το μυαλό στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν ανοικτές δουλειές στο Μαρίνα Τower.
Τι να πούμε; Σε κάθε περίπτωση, σήμερα είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Intralot, με βασικό θέμα την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
ΙΝΚΑΤ: Υπό πίεση βρέθηκαν, κατά την πρόσφατη διόρθωση, οι μετοχές εταιρειών που διαχειρίζονται private equity funds καθώς η βιομηχανία θα πληγεί από τον περιορισμό της παρεχόμενης ρευστότητας, την οποία έχουν προαναγγείλει οι κεντρικές τράπεζες και την άνοδο του κόστους χρήματος. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες ύφεσης οδηγούν σε συγκράτηση της όρεξης για ανάληψη ρίσκου, μια και στο «κάδρο» μπαίνει, εκ νέου, η ανησυχία/προσδοκία ότι ενδέχεται να βγουν distressed deals.
Για τα funds, που έχουν σηκώσει κεφάλαια και πρέπει να τα επενδύσουν, η παραπάνω συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά απαιτητική. Εξού και κάποιοι στρέφονται ήδη σε επενδύσεις σταθερών χρηματοροών (παραχωρήσεις, πύργοι/κεραίες κινητής, ΑΠΕ κ.ά).
Κάποια funds, μάλιστα, σπεύδουν να ζητήσουν άδεια από τους επενδυτές τους για διεύρυνση της γκάμας επενδύσεων, ώστε να συμπεριλάβουν τους προαναφερόμενους τομείς. Ακούμε, για παράδειγμα, ότι το fund της BC Partners, που ενδιαφέρεται για αγορά χαρτοφυλακίου με -άδειες κυρίως- ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχει κινήσει τη διαδικασία για λήψη έγκρισης διεύρυνσης επενδυτικού σκοπού, καθώς με το υφιστάμενο καταστατικό του δεν μπορεί να επενδύσει στον κλάδο.
Εξού και οι όποιες συζητήσεις έχουν διενεργηθεί με την Intrakat και άλλους πιθανούς στόχους βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο.
ΑΠΕ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιώργος Περιστέρης έκανε σοφή επιλογή όταν αποφάσισε να ρίξει πολύ μεγάλο βάρος -και να αποκτήσει το πιο σημαντικό ελληνικό χαρτοφυλάκιο- μέσω της ΤΕΝΕΡΓΑ, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η πορεία των μέχρι τώρα εξελίξεων τον δικαίωσε.
Σημαντικό χαρτοφυλάκιο απέκτησε και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ πολλές ακόμη εταιρείες μπήκαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε αυτή την «πράσινη» δραστηριότητα.
Κοιτώντας σήμερα τις τρέχουσες εξελίξεις, διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για «deals» στον χώρο, όπου ακόμη και οι πιο μεγάλοι παίκτες με «στημένα χαρτοφυλάκια» εμφανίζονται στην πλευρά των πωλητών ή των εν δυνάμει πωλητών. Το deal μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Motor Oil έκλεισε, η αγορά βοά για ενδιαφέρον της αυστραλέζικης Macquarie στην ΤΕΝEΡΓΑ και ο μεγαλομέτοχος της τελευταίας δηλώνει ότι «ακούει» προτάσεις, ενώ μικρότερα σε μέγεθος deals φαίνεται να κυοφορούνται στην περίπτωση της INΤΡΑΚΑΤ και της Vοlterra.
Όλη αυτή η κινητικότητα, ασχέτως αν κάθε deal είναι διαφορετικό ως προς τους λόγους που ενδεχομένως οδήγησαν (ή θα οδηγήσουν) σε αυτό, δείχνει κατά την άποψή μας ότι μάλλον έχουμε πλησιάσει σε κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις και τον τρόπο εκτίμησης της αποδοτικότητας.
Με άλλα λόγια, παρά την τεράστια έμφαση που δίνεται παγκοσμίως στην «πράσινη ενέργεια», η διαφαινόμενη προθυμία των εδραιωμένων παικτών να αποχωριστούν τις επενδύσεις τους ίσως δείχνει ότι περνάμε στα αρχικά στάδια μιας φάσης κατά την οποία το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χώρου θα είναι η προσφορά ελκυστικά σταθερών, αλλά λιγότερο «σέξι» αποδόσεων.
Λέμε ίσως, διότι οι επενδυτικές αποφάσεις, τόσο από την πλευρά ενός υποψήφιου πωλητή όσο και κάθε υποψήφιου αγοραστή, προσδιορίζονται από σωρεία ειδικότερων παραγόντων, όπως π.χ. η διάθεσή του να μειώσει τη δανειακή έκθεση σε περίοδο ανόδου των επιτοκίων, η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων για να αναπτύξει περαιτέρω μια δραστηριότητα, ή, από την άλλη πλευρά, του αγοραστή, η πρόθεση να αποκτήσει «πράσινο» χαρτοφυλάκιο διότι έχει παραδοσιακές δραστηριότητες στους υδρογονάνθρακες ή, για παράδειγμα, το κυνήγι σταθερών χρηματοροών που αναφέραμε παραπάνω στο σχόλιο για την Ιntrakat και την BC Partners.
Ωστόσο η σωρεία κυοφορούμενων deals στον χώρο των ΑΠΕ κάτι δείχνει. Ιδίως όταν οι εμφανιζόμενοι ως πωλητές είναι ανάμεσα στους «σκαπανείς» του χώρου.
ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ Ι: Μια ενδιαφέρουσα συνεργασία πήρε σάρκα και οστά. Η αλυσίδα εστίασης Γρηγόρης, συμφερόντων του Βλάση Γεωργάτου, παρουσίασε ένα νέο concept στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό συστεγάζεται κατάστημα της αλυσίδας εστίασης με το ζαχαροπλαστείο Τερκενλή.
Όπως είπε στη στήλη ο Βλάσης Γεωργάτος, που τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Ισπανία με το άλλο του καπέλο, αυτό του «καπετάνιου», η αλυσίδα Γρηγόρης είναι franchisee του Τερκενλή για το κατάστημα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 64.
Εκεί θα κριθεί και η τύχη αυτής της συνεργασίας, καθώς το κατάστημα εκτελεί χρέη «πιλότου».
ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΙΙ: Και από τον καφέ, τα μικρογεύματα και τα τσουρέκια, στη θάλασσα και την Tecnohull, εταιρεία ναυπήγησης σκαφών αναψυχής. Η εταιρεία, στην οποία ο επιχειρηματίας είναι βασικός μέτοχος, αναμένεται ότι θα πουλήσει περισσότερα από 100 σκάφη, διπλάσια δηλαδή απ’ ό,τι προ διετίας. Πέρυσι η εταιρεία ολοκλήρωσε τη μονάδα ναυπήγησης στο ιδιόκτητο ακίνητο στη βιομηχανική περιοχή του Λαυρίου ενώ το πλάνο είναι η αύξηση των εγκαταστάσεών της το προσεχές διάστημα. Το 75% της παραγωγής εξάγεται από το Μαϊάμι έως την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.
Οι τιμές, για όσους ενδιαφέρονται, ξεκινούν από τις 100.000 ευρώ και φθάνουν τις 600.000 ευρώ.