VIOHALCO: Με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της οικογένειας Στασινόπουλου σχετικά με τη μετοχική σύνθεση της Viohalco και των θυγατρικών της, η στήλη μεταφέρει επισημάνσεις και εκτιμήσεις έμπειρων χρηματιστηριακών παραγόντων.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Πρώτον, η οικογένεια Στασινόπουλου φαίνεται να έχει εδώ και καιρό πειστεί ότι η κατοχή ενός τόσο μεγάλου ποσοστού στη Βιοχάλκο (πέριξ του 84%) δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Άλλωστε ενδεχομένως η πώληση ενός πακέτου μετοχών που θα διευρύνει το free float, θα μπορούσε -κάτω από προϋποθέσεις- να οδηγήσει σε αύξηση της χρηματιστηριακής περιουσίας της οικογένειας (λόγω της ανόδου της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ) και όχι σε μείωσή της. Άρα λοιπόν, κάποια μέρα, κάποιου χρόνου, το πιθανότερο είναι ότι η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού θα γίνει.
Δεύτερον, η ιστορία έχει δείξει ότι «οι Στασινόπουλοι ούτε βιάζονται ούτε… ξεπουλάνε». Άρα λοιπόν το λογικότερο σενάριο θα ήταν ένα τέτοιο deal να μη γίνει εν μέσω πολέμου και με τη μετοχή να έχει χάσει πάνω από ένα ευρώ σε σχέση με τα υψηλά του 2021.
Τρίτον, αν η οικογένεια Στασινόπουλου θέλει να πουλήσει ακριβότερα, αφενός, θα πρέπει να περιμένει τη βελτίωση του γενικότερου κλίματος και αφετέρου, θα ήταν προτιμότερο να δημιουργήσει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα καλύτερες συνθήκες και αποτιμήσεις στις εισηγμένες θυγατρικές της Viohalco. Για παράδειγμα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το deal της Cenergy στις ΗΠΑ (λέγεται ότι είναι θέμα λίγου χρόνου) και να εξηγηθεί επαρκώς στους μετόχους ή/και να υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο και σίγουρο σχετικά με το project που σχεδιάζουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου στη Μαγνησία.
Και τέταρτον, ότι είναι ίσως προτιμότερο κάποιος που πιστεύει στις προοπτικές του ομίλου να τοποθετείται στη μετοχή με μακροπρόθεσμη προοπτική παρά να διακινδυνεύει βραχυπρόθεσμα τα χρήματά του, βασισμένος στο σενάριο ενός placement που είναι αβέβαιο το αν και πότε τελικά θα γίνει.
ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ: Η ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2022 βρήκε την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει αγοράσει 3.568 χρυσές λίρες και να έχει πουλήσει 17.580, παρά το τεράστιο spread που διατηρεί μεταξύ αγοράς και πώλησης του χρυσού νομίσματος (στις 13 Μαΐου η ΤτΕ αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 399,86 ευρώ και την πούλαγε στα 481,98 ευρώ).
Πολλοί οι λόγοι επιστροφής του ενδιαφέροντος, με κύριους τον καλπάζοντα πληθωρισμό, τα μηδενικά επιτόκια στις τραπεζικές προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά και η συνεχιζόμενη εξασθένηση του ευρώ, έναντι του δολαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το 2021, οι επενδυτές είχαν αγοράσει μόλις 6.531 χρυσές λίρες και το 2020 μόλις 5.606, ενώ η αγορά των 17.580 χρυσών λιρών που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι η υψηλότερη τριμηνιαία επίδοση από το β' τρίμηνο του 2013, όταν είχαν αγοραστεί από την TτΕ 24.986 χρυσές λίρες.
Μόνο που το 2013, η διαφορά στις τιμές μεταξύ αγοράς και πώλησης ήταν λίγο πάνω από τα 40 ευρώ, ενώ τώρα ξεπερνά τα 80 ευρώ.
OTS: Την… επιστροφή του στο ΧΑ μέσω άλλης, αυτή τη φορά, εταιρείας προετοιμάζει ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Το γνωστό στέλεχος της αγοράς έχει αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία πληροφορικής OTS (μέσω συμμετοχής του σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), ενώ παράλληλα εξελέγη και στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.
Η OTS (κύκλος εργασιών γύρω στα 7 εκατ. ευρώ και κερδοφόρο αποτέλεσμα), που την «τρέχει» (διευθύνων σύμβουλος) ο -πολύ γνωστός στην αγορά πληροφορικής- Σπύρος Παμπουκίδης, δρομολογεί την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη φετινή χρονιά.
Δραστηριότητα της εταιρείας είναι τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τις ανάγκες του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων οργανισμών και στους πελάτες της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δήμοι, περιφέρειες, Νομικά και Ιδιωτικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκπαιδευτικοί φορείς (ΑΕΙ, ΤΕΙ), εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, κ.ά.
Είναι προφανές ότι η OTS θα επιδιώξει να καρπωθεί οφέλη από το μπαράζ των έργων πληροφορικής που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.