Καθημερινά γίνεται θόρυβος για τους ξένους επενδυτές στο ελληνικό real estate. Όμως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «The Global Investment Atlas 2019» της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, οι συναλλαγές με συμμετοχή ισχυρών ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ανήλθαν το 2018 στον μαγικό αριθμό… μηδέν.
Με άλλα λόγια, τα ξένα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν πέρυσι στη χώρα μας, που ήταν ούτως ή άλλως λίγα, προέρχονται από μικρότερα funds ή ιδιώτες που βρίσκονται εκτός ραντάρ. Και ας ήταν πέρυσι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία, από πλευράς ύψους συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, καθώς έφτασαν τα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, πάντα σύμφωνα με την Cushman & Wakefield.
Η πενιχρή συγκομιδή της χώρας μας συνδέεται κυρίως με το γεγονός πως δεν υπάρχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ισχυρούς διεθνείς ομίλους και μέχρι στιγμής, η ελληνική αγορά κυριαρχείται κυρίως από κερδοσκοπικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με στόχο το γρήγορο κέρδος.
Για λόγους σύγκρισης, στη Φινλανδία έγιναν πέρυσι συναλλαγές αξίας κοντά στα 4 δισ. δολάρια, στην Ιρλανδία περί τα 3,5 δισ. δολάρια, ενώ στο ίδιο ύψος κινήθηκαν οι επενδύσεις και στη Δανία. Θέσεις στους 40 πιο δημοφιλείς προορισμούς επενδύσεων σε ακίνητα εξασφάλισαν το 2018 και σχετικά γειτονικές αγορές όπως η Σλοβενία και η Κροατία.
Απουσιάζουν, επίσης, οι μεγάλες αναπτύξεις μέσω των οποίων θα έρχονταν στην Ελλάδα ξένοι όμιλοι, με τις ελπίδες να επικεντρώνονται σήμερα σε έργα όπως το Ελληνικό. Το συγκρότημα του καζίνο, που σχεδιάζεται στο Ελληνικό, για παράδειγμα, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ξένων developers.