Ίσως θα πρέπει να εθιστούμε στην ιδέα ότι μια νέα αναβάθμιση της Ελλάδας βρίσκεται στα σκαριά μετά την πρόσφατη από την S&P.
Xρειάστηκε να περάσουν κάπου 20 μήνες για να αναβαθμίσει η Standard & Poor's, το βαρύ πυροβολικό των διεθνών οργανισμών αξιολόγησης, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Την προηγούμενη φορά που είχε κάνει κάτι τέτοιο ήταν Δεκέμβριος του 2012 και ανέβασε την Ελλάδα από την κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στη βαθμίδα «Β-» με σταθερές προοπτικές.
Η S&P είχε δικαιολογήσει την αναβάθμιση επικαλούμενη τη στήριξη της ευρωζώνης που εκδηλώθηκε εκείνη την περίοδο με την αποδέσμευση δόσεων ύψους δεκάδων δισ. ευρώ και τη δέσμευση να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ που μείωσε το χρέος κατά 20 δισ. ήταν άλλος ένας λόγος.
Όμως, ο κύριος λόγος που η S&P αναβάθμισε πριν από λίγες μέρες την Ελλάδα σε «Β» από «Β-» είναι η μεγαλύτερη σιγουριά που αισθάνονται οι αναλυτές της για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται κάτι ακόμη.
Ο αμερικανικός οργανισμός αξιολόγησης θα αναβαθμίσει την Ελλάδα αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει τις δικές της προσδοκίες, που μεταφράζοντας σε ύφεση 0,2% φέτος, ή αν το θεσμικό πλαίσιο βελτιωθεί περισσότερο.
Όμως, οι ειδήμονες συμφωνούν ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο για πρώτη φορά από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ήδη, το πραγματικό ΑΕΠ εμφανίζει αύξηση σε τριμηνιαία βάση από το 2ο τρίμηνο σύμφωνα με τους υπολογισμούς διαφόρων οικονομολόγων.
Επομένως, το πιθανότερο είναι η οικονομία να εμφανίσει θετικό πρόσημο το 2014. Αν το νούμερο είναι στο 0,6% ή πιο χαμηλά ή πιο κοντά στο 1% θα φανεί, αλλά σίγουρα θα ξεπερνά τις εκτιμήσεις της S&P για ύφεση.
Επομένως, η S&P θα πρέπει να αναβαθμίσει εκ νέου την Ελλάδα την επόμενη χρονιά όταν πλέον βεβαιωθεί ότι τα δημόσια οικονομικά εξελίσσονται ομαλά και η οικονομία έχει μπει σε ανοδική τροχιά.
Όμως, υπάρχει περίπτωση να επιταχυνθούν οι εξελίξεις αν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του 2014.
Σε αυτήν την περίπτωση, η S&P ίσως μιμηθεί το παράδειγμα του Δεκεμβρίου του 2012 και αναβαθμίσει την Ελλάδα, επικαλούμενη τη στήριξη της ευρωζώνης.
Αν δεν το κάνει τότε και αποφασίσει να περιμένει, η αναβάθμιση θα είναι μεγαλύτερη από μία βαθμίδα.