Μερικά πράγματα δεν είναι τυχαία. Αναφερόμαστε στη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 5,9% από 3,6% προηγουμένως από την κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Η αναθεώρηση προφανώς δικαιολογείται και θα μπορούσε να γίνει από τότε που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του 1ου τριμήνου. Όμως, τα κυβερνητικά στελέχη προτίμησαν να περιμένουν το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου για να είναι σίγουροι και καλά έκαναν.
Την ίδια περίπου περίοδο, δηλ. μερικές μέρες, ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι βγήκαν με αναθεωρημένες προβλέψεις της τάξης του 8,5% όπως η Capital Economics, 7,9% η UBS και 8,2% η Moody’s.
Είναι αυτό τυχαίο; Δεν το νομίζουμε. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ κ.λπ. είναι διαθέσιμα σε όλους. Όμως, οι αναλυτές των ξένων οίκων μιλάνε επίσης με άτομα στην ελληνική αγορά και την κυβέρνηση. Τα τελευταία είναι λογικό να μεταφέρουν την κυβερνητική άποψη και θέση, χρησιμοποιώντας ανάλογα επιχειρήματα σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επίσης πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες που μπορεί να μην είναι ακόμη διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, π.χ. για τον τουρισμό ή πρώιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αν τα τελευταία εξυπηρετούν το στόρι που βγάζουν προς τα έξω, μπορούν κάλλιστα να τα μεταφέρουν στους αναλυτές και άλλους που επικοινωνούν μαζί τους.
Κι αυτό ακριβώς κάνουν. Κι όσον αφορά την επίσημη πρόβλεψη για το ΑΕΠ, αυτή θα πρέπει να είναι συγκρατημένη. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη κι αυτό κάνουν.
Οι προβλέψεις λοιπόν των ξένων οίκων για ανάπτυξη της τάξης του 8% φέτος δεν είναι τυχαίες.