Πριν από λίγες ημέρες, ένα άρθρο στο Bloomberg γνωστοποιούσε την πώληση του πρώτου χρεογράφου σε δολάρια μετά από 20 και πλέον χρόνια στο Χρηματιστήριο του Καράκας της Βενεζουέλας, καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αρχίζει να άρει τους περιορισμούς στη χρήση δολαρίων.
Ο εκδότης ήταν ο παραγωγός ρούμι Ron Santa Teresa και η έκδοση μόλις 300 χιλ. δολάρια, όμως ήταν σημαντική για συμβολικούς κι άλλους λόγους και ήταν επόμενο ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου να προβεί σε δηλώσεις, προβλέποντας περισσότερες δολαριακές εκδόσεις.
Ομως, εκείνο που μας τράβηξε την προσοχή στο άρθρο ήταν η απόδοση του βασικού δείκτη μετοχών αφού έφτανε το 100.235.064% από τα τέλη του 2017.
Ο λόγος είναι απλός. Σε μια χώρα με υπερπληθωρισμό, όπου το νόμισμα υποτιμάται καθημερινά, αρκετοί άνθρωποι αγοράζουν μετοχές για να προστατέψουν τα λεφτά τους όσο μπορούν. Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα φέρεται να ξεπερνά το 4.000% ετησίως τώρα. Πριν λοιπόν σπεύσει κανείς να βρει τρόπο για να αγοράσει μπολιβάρ (τοπικό νόμισμα), πουλώντας τα ευρώ του για να πάρει μετοχές στο Χρηματιστήριο του Καράκας, ας το έχει υπόψη του.
Παρ' όλα αυτά οι αποδόσεις μοιάζουν φανταστικές, αν και πρόκειται για αυταπάτη του χρήματος. Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα είχε εκλογές για το Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απέχουν και διεθνείς οργανισμούς να δηλώνουν πως δεν τις αναγνωρίζουν. Η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική και όσοι δεν πήγαιναν να ψηφίσουν, δεν θα μπορούσαν πλέον να παίρνουν τα κουτιά με το αλεύρι, το ρύζι και άλλα επιδοτούμενα προϊόντα που μοιράζει η κυβέρνηση για να φάνε.