Αν η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται με την καινοτομία, το μέλλον της Ελλάδας δεν διαγράφεται λαμπρό σε περίπτωση που ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας δεν αλλάξουν πλεύση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του WIPO (World Innovation Property Organization), η Ελλάδα κατέλαβε την 41η θέση ανάμεσα σε 120 χώρες το 2018 με βάση τον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας (GII).
Η Βουλγαρία ήταν ακριβώς ένα σκαλί από πάνω στην 40η θέση ενώ η Κύπρος κατέλαβε την 28η θέση με σκορ 48,34 μονάδες έναντι 41 της Ελλάδας.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 49η θέση.
Πρωταθλήτρια χώρα στην καινοτομία αναδείχθηκε η Ελβετία για 9η φορά στην ιστορία, ενώ την δεύτερη θέση κατέλαβε η Σουηδία με 63,65 μονάδες.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 3η θέση και ακολουθούν Ολλανδία, Βρετανία, Φινλαδία, Δανία, Σιγκαπούρη, Γερμανία ενώ την 10αδα συμπληρώνει το Ισραήλ.
Η Νότιος Κορέα καταλαμβάνει την 11η θέση και η Ιρλανδία την 12η.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο παγκόσμιος δείκτης καινοτομίας λαμβάνει υπόψη τους θεσμούς κάθε χώρας-πολιτικό, επιχειρηματικό και θεσμικό περιβάλλον-, το εκπαιδευτικό σύστημα και τις δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία (R&D), τις υποδομές σε ICT, τις χρηματοδοτήσεις, τις επενδύσεις, το εμπόριο και τον ανταγωνισμό και το επίπεδο των εργαζομένων.
Επίσης, λαμβάνει υπόψη την δημιουργία και διάχυση της γνώσης, τα άυλα στοιχεία ενεργητικού, την δημιουργικότητα σε αγαθά και υπηρεσίες και την online δημιουργικότητα.
Ο ορισμός της καινοτομίας με βάση το εγχειρίδιο του Οσλο είναι το νέο ή βελτιωμένο προϊόν ή διαδικασία ή συνδυασμός τους που διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα της ίδιας μονάδας που έχουν διατεθεί σε δυνητικούς χρήστες (προϊόντα) ή χρησιμοποιούνται (διαδικασία) από την μονάδα.