One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2019

Τα ξεχασμένα ελληνικά GDP warrants

Θυμάστε τα GDP warrants που δόθηκαν σε όσους συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012;

Για όσους δεν το ξέρουν, τα warrants είχαν δοθεί ως λύση ανάγκης, γιατί οι συμφωνημένοι όροι ανταλλαγής με τους πιστωτές είχαν διαφοροποιηθεί ελαφρώς στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της συμφωνίας και της υλοποίησης του PSI (αναδιάρθρωση του χρέους).

Για να μην αλλάξουν ξανά οι όροι της ανταλλαγής των νέων ομολόγων με τα παλιά (κούρεμα) από την αρχή και αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις, ο τότε επικεφαλής του IIF κ. Νταλάρα πρότεινε και έγινε αποδεκτό να δοθούν τα GDP warrants για να καλυφθεί η πολύ μικρή διαφορά, σύμφωνα με άτομα που είχαν εμπλακεί.

Θυμίζουμε ότι τα warrants είχαν δοθεί σε όσους αντάλλαξαν τα παλιά ομόλογα με νέα, που είχαν το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλιών μαζί με τους τίτλους του EFSF, με διάρκεια μέχρι 2 χρόνια και ονομαστική αξία ίση με το 15% των παλιών ομολόγων.

Τα GDP warrants θα πλήρωναν έως το 1% της ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων σε ετήσια βάση από το 2015, αν το ονομαστικό ΑΕΠ ξεπερνούσε ένα όριο και ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούσε τους τεθέντες στόχους.

Ομως, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από τους στόχους που είχαν τεθεί τα χρόνια που πέρασαν και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα τους ξεπεράσει φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια (3,5%).

Γι' αυτό τον λόγο το GDP warrant τιμολογείται κάπου κοντά στο 0,33 (μέση τιμή) με μεγάλο άνοιγμα (spread) μεταξύ αγοράς και πώλησης, π.χ. 0,24-0,55.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως κάποιοι δεν έβγαλαν λεφτά από τις αγοραπωλησίες των GDP warrants πριν μερικά χρόνια, όταν η αξία τους είχε πέσει στο 0,13-0,15. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως δεν μπορούν να βγάλουν στο μέλλον, αν η τιμή τους ανέβει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v