Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή σχεδόν τίποτα;
Είναι δεδομένο ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να γίνεται συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και αυτό εξηγεί τη χθεσινή αρνητική αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσίευμα της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε πως δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση του χρέους ενώ παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016 που αναφέρει ότι «μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει αξιολόγηση για το αν είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν, ο ESM, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα ελάφρυνσης ελληνικού χρέους που θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση.
Η βασική πρόταση θέλει τον ESM να αγοράζει τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι έχουν «περισσέψει» κάπου 20 δισ. από τα 25 δισ. που είχαν «μαρκαρισθεί» για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με τη Handlelsblatt, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν κι άλλα μέτρα όπως η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών δανείων κατά 10 με 15 χρόνια και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών.
Εκτιμούμε πως τα τελευταία ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή αυτών των κερδών σταμάτησε το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά είναι γνωστό ότι τα ανωτέρω προτεινόμενα μέτρα δεν συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους και τη διαχειρισιμότητά του.
Το μόνο που πραγματικά εξυπηρετούν είναι το ΔΝΤ, που μειώνει την έκθεσή του στο ελληνικό χρέος.