Σε νέες δηλώσεις για το ελληνικό χρέος προέβη χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Brussels Economic Forum.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εστίασε την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας την εξοικονόμηση τοκοχρεολυσίων ύψους 8 δισ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση του Eurogroup για αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμα.
Στην τελευταία περίπτωση, ο ESM, ο οποίος ήδη παρέχει δάνεια στη χώρα, δανειζόμενος στις διεθνείς αγορές με όπλο την υψηλή πιστοληπτική του διαβάθμιση ΑΑΑ, θα κληθεί να παίξει ενεργό ρόλο. Είτε μετατρέποντας τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά στα ελληνικά δάνεια, είτε επιμηκύνοντας τις λήξεις.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Η ζήτηση στις διεθνείς αγορές για μακροπρόθεσμα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και αξιόλογα ποσά δεν είναι ισχυρή.
Ακόμη και για εκδότες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση όπως ο ESM.
Aυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βγει ο ESM στις αγορές και να πουλήσει, π.χ. 40ετή ομόλογα ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, και να δανείσει τα ποσά στην Ελλάδα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ώστε να επιμηκυνθεί το ελληνικό χρέος.
Αν δεν μπορεί να το κάνει, ο ESM θα πρέπει να αναλαμβάνει το ρίσκο να δανείζει στην Ελλάδα για 30 ή 40 ή 50 χρόνια και να δανείζεται ο ίδιος στην αγορά για πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα, π.χ. για 5 ή 10 χρόνια.
Τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για τον ESM από το 2019 και μετά, όταν οι τράπεζες, που είναι οι κύριοι αντισυμβαλλόμενοί του, θα πρέπει είτε να τιμολογούν ακριβότερα τα παράγωγα, π.χ. swaps, είτε να μη συμμετέχουν λόγω των νέων κανόνων της Βασιλείας.
Είτε λοιπόν θα ανέβει το κόστος χρηματοδότησης του ESM, είτε δεν θα μπορεί να καλύψει κινδύνους. Αυτά είναι τεχνικά θέματα που οι τεχνοκράτες του ESM έχουν επισημάνει στον κ. Ρέγκλινγκ, αλλά ο ίδιος δεν μιλά γι' αυτά.