H καθηγήτρια Οικονομικών στο πΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Carmen Reinhart, είναι παγκοσμίως γνωστή για τις μελέτες της σχετικά με τις χρεοκοπίες των κρατών.
Στο τελευταίο άρθρο της στο project syndicate, η Reinhart επισημαίνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες οδεύουν προς μια μεγάλη κρίση με κριτήριο την ιστορία.
Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το Federal Reserve, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η σημαντική πτώση των τιμών των εμπορευμάτων ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την καθηγήτρια.
Όμως, η Reinhart δεν θα μπορούσε να μην είχε κάποια αναφορά στην Ελλάδα, που είναι το σύγχρονο παράδειγμα ανεπτυγμένης χώρας που χρεοκόπησε υπό την έννοια της αθέτησης πληρωμής τοκοχρεολυσίων.
Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα που αθέτησε πληρωμές προς το ΔΝΤ το περασμένο καλοκαίρι. Όπως συνήθως συμβαίνει, δεν επρόκειτο για «πλήρη χρεοκοπία» αλλά για ένα βήμα προς ένα νέο ντιλ.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεσμεύθηκαν για νέα επιπρόσθετη χρηματοδότηση, με αντάλλαγμα τις υποσχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων όπως αναφέρει.
Η Reinhart δεν είναι αισιόδοξη. «Ατυχώς, φαίνεται ότι τα μέτρα δεν έκαναν πολλά για να επιλύσουν την κρίση χρέους αλλά να την καθυστερήσουν», τονίζει.