Ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο μισό του 2015.
Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι τεχνικό σε μεγάλο βαθμό. Ο κυριότερος λόγος είναι αυτό που πολλοί αποκαλούν εσωτερική στάση πληρωμών από το δημόσιο.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και ποιο θα είναι το τελικό νούμερο.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μαζεύουν στοιχεία για να κάνουν τους υπολογισμούς και να καταλήξουν σε κάποιο νούμερο σε συνάρτηση με τις νέες προβλέψεις για ύφεση μεταξύ 2% και 4%.
Πάντως, μια πρώτη εκτίμηση από τους θεσμούς, πριν από τον συνυπολογισμό των νέων μέτρων που ψηφίσθηκαν πρόσφατα, υπάρχει.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι ελλειμματικό και ίσο με 1% του ΑΕΠ.
Αν δεν αλλάξει ούτε η προκαταρκτική εκτίμηση, ούτε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό κενό θα διαμορφωθεί σε 2 μονάδες του ΑΕΠ ή σε 3,6 δισ. ευρώ περίπου.
Άρα θα χρειασθούν νέα, επιπρόσθετα μέτρα.
Όμως, τα νέα μέτρα που ψηφίσθηκαν και τα υπόλοιπα που μπορεί να ψηφισθούν ίσως μειώσουν το δημοσιονομικό κενό κατά μία μονάδα του ΑΕΠ και επομένως θα μείνει μία μονάδα για να καλυφθεί η τρύπα με νέα μέτρα λιτότητας.
Θα μπορούσε η Κομισιόν με την ταχύτερη εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή και η ηπιότερη ύφεση της οικονομίας σε συνδυασμό με το ψαλίδισμα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015;
Ασφαλώς, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση.