Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών δεν περιορίζονται στο Brussels Group στο Παρίσι.
Συνεχίζονται επίσης στην Αθήνα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα του καθεστώτος με τον ΦΠΑ στις Κυκλάδες και σε μερικά ακόμη νησιά, π.χ. στα Δωδεκάνησα, έχει ξαναμπεί στο τραπέζι των συζητήσεων και έχει γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Αν υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι πολύ πιθανό ορισμένα νησιά να χάσουν το σημερινό καθεστώς του χαμηλότερου ΦΠΑ.
Ο διαχωρισμός των νησιών θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και το καθένα θα έχει ειδικό βάρος, όπως ακούω. Θεωρείται βέβαιο πως ένα κριτήριο θα είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε νησιού.
Ένα άλλο κριτήριο πιθανόν θα είναι οι τουριστικές αφίξεις, ένα άλλο ο πληθυσμός κάθε νησιού και αν είναι απομακρυσμένο ή (και) βρίσκεται σε ακριτική περιοχή.
Είναι λογικό πως όσα περισσότερα τουριστικά νησιά υπαχθούν σε κανονικό καθεστώς τόσο περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Είναι πιθανό η λίστα να μην περιλαμβάνει μόνο τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Σκέψεις που υπήρχαν να μη χάσουν το προνόμιο του χαμηλότερου ΦΠΑ μόνο τα νησιά που εντάσσονται σε μια ειδική κατηγορία περιοχών εγκαταλείφθηκαν.
Οι υπεύθυνοι σκέφθηκαν ότι θα διεκδικούσαν την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και άλλες περιοχές της Ελλάδας που δεν είναι νησιώτικες ή είναι νησιώτικες, αλλά δεν υπάγονται σήμερα.