H Πορτογαλία έγινε στις 17 Μαΐου η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία που βγήκε από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Επρόκειτο για μια «καθαρή» έξοδο, όπως αποκαλείται, γιατί η χώρα δεν ζήτησε κάποια βοήθεια, π.χ. προληπτική πιστωτική γραμμή από την Ε.Ε. Όμως, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι η συγκεκριμένη έξοδος θα είναι επιτυχής και η Πορτογαλία δεν θα αναγκασθεί να ξαναπάει σε πρόγραμμα.
Έχει λοιπόν αξία τι διαμήνυσε κοινοτικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες στη Λισαβόνα πριν από λίγες μέρες γι' αυτό το θέμα, το οποίο πέρασε απαρατήρητο στην Αθήνα.
Αν η Πορτογαλία συνεχίζει να εφαρμόζει τις σωστές πολιτικές, αλλά χάσει πρόσβαση στις αγορές για άλλους, εξωτερικούς λόγους, η Ε.Ε. θα της επιτρέψει να κάνει χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Αν όμως οι αγορές σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα λόγω προβληματικών πολιτικών, θα πρέπει να ξαναμπεί σε πρόγραμμα προσαρμογής για να λάβει δάνεια από το ESM.
H περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι όμοια με εκείνη της Πορτογαλίας.
Η χώρα μας ελπίζει να βγεί από το μνημόνιο με την Ε.Ε. στα τέλη του 2014, αλλά θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δάνεια του ΔΝΤ μέχρι τις αρχές του 2016. Εκτός κι αν μπορούσε να αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ από άλλες πηγές, π.χ. χρηματοδότηση από τις αγορές.
Όμως, η Κομισιόν δεν πρόκειται να εφαρμόσει διαφορετικά κριτήρια για την Ελλάδα όταν έλθει η ώρα.
Πώς μπορούμε να παραφράσουμε τα λεγόμενα του κοινοτικού αξιωματούχου.
Αν φύγετε από το μνημόνιο και αργότερα χρειασθείτε χρηματοδότηση που δεν θα σας παρέχουν οι αγορές θα πρέπει είτε να μπείτε σε 3ο μνημόνιο σε περίπτωση που κάνετε του κεφαλιού σας, είτε θα σας δώσουμε πιστωτική γραμμή αν είστε "καλά παιδιά" και εφαρμόζετε σωστές πολιτικές.