Πολλά δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί από ξένους επενδυτές και σπεκουλαδόρους σε ελληνικές μετοχές και σε ομόλογα. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για άλλες μορφές επενδύσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου όπως η αγορά ακινήτων.
Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις μία κοινοπραξία υπέβαλε δεσμευτική πρόταση για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Επίσης, ενδιαφέρον για το άλλο μεγάλο ντιλ κρατικής περιουσίας, δηλαδή το sale και lease back κτιρίων του δημοσίου, εκδηλώθηκε από δύο εταιρείες, την Πανγαία και τη Eurobank Properties, με έδρα την Αθήνα.
Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση του κλίματος βοήθησε να υποβάλουν πρόσφατα μεγάλοι ξένοι όμιλοι μη δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ.
Η καλύτερη ψυχολογία σε συνδυασμό με τη σημαντική υποχώρηση των τιμών φαίνεται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ερωτήσεων για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα από ξένους.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις ενός ανεξάρτητου site για διεθνή ακίνητη περιουσία με 800.000 καταχωρίσεις από 100 χώρες, το TheMoveChannel.com, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα τριπλασιάσθηκε το α΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το παρελθόν.
Το αποτέλεσμα ήταν να σκαρφαλώσει η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των χωρών που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εν δυνάμει αγοραστές με μερίδιο 1,84% τον Μάρτιο. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 15,7%, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία με 8,40% και 6,04%.
Εξυπακούεται ότι το ενδιαφέρον δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αγορές κατοικιών στην Ελλάδα.
Παρ' όλα αυτά είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την αγορά, κυρίως 2ης κατοικίας, θα λέγαμε, που μπορεί να έχει ουρά υπό προϋποθέσεις σε μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον από γηγενείς έχει ατονήσει τελείως.