Η επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά από 4 περίπου χρόνια αποκλεισμού δείχνει να αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.
Είναι λογικό γιατί η άντληση κεφαλαίων από τρίτους θα συμβάλλει στη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών των επόμενων χρόνων και κυρίως στην αναχρηματοδότηση των δανείων και ομολόγων που λήγουν.
Ο συνδυασμός πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτοδύναμης άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές ισοδυναμεί με σταδιακή ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.
Γνωρίζαμε μέχρι πρότινος ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2014 και ειδικότερα στο κεφάλαιο για το δημόσιο χρέος υπήρχε αναφορά για επιστροφή της Ελλάδας από το β' εξάμηνο της επόμενης χρονιάς με μεσοπρόθεσμες εκδόσεις.
Όμως, σε άρθρο στο Βήμα της Κυριακής που είχε τίτλο «Πλησιάζει η ώρα της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές», ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Μουρμούρας θεωρεί ότι είναι εφικτή το α’ εξάμηνο του 2014.
Η εκτίμηση έχει μεγαλύτερη σημασία γιατί γίνεται μετά από τις διαλέξεις και τις συναντήσεις που είχε ο έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού με θεσμικούς επενδυτές και τις εταιρείες αξιολόγησης στις ΗΠΑ (Βοστώνη, Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον) και στην Ευρώπη (Λονδίνο, Βρυξέλες) πιο πρόσφατα.
Φυσικά, υπάρχει μια ακόμη παράμετρος. Η πολιτική.
Τυχόν έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές θα έχει επίσης πολιτικό συμβολισμό.
Πάντως, πολλοί αναρωτιούνται αν η ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία, και το ΔΝΤ θα ευλογούσαν μια τέτοια εξέλιξη.
Το ΔΝΤ έχει στείλει σήμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μετά το 2014, ενώ η Γερμανία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα χαρτιά της.
Ο κ. καθηγητής ίσως ξέρει κάτι παραπάνω εδώ λόγω των διαύλων επικοινωνίας που εικάζεται ότι έχει με την Φρανκφούρτη.