One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2013

Η Ελλάδα είναι Α+; Η Japonica και η μετακίνηση των γκολπόστ

Το αμερικανικό fund Japonica Partners είναι, κατά δήλωσή του, ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων, αν και δεν έχει αποκαλύψει πόσα ομόλογα έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Το αμερικανικό fund, το οποίο φέρεται να εκπροσωπείται από τον Δημήτρη Τζανίνη, πρώην πρόεδρο του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων επί υπουργίας Παπαθανασίου και πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ, έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την αύξηση της τιμής των ομολόγων.

Τα λεφτά είναι πολλά. Πάρα πολλά.

Επομένως, η εκστρατεία για την προβολή των επιτυχιών της ελληνικής οικονομικής πολιτικής στο εξωτερικό και η υποβάθμιση των αποτυχιών της είναι απολύτως φυσιολογική.

Μέχρι πρόσφατα διαβάζαμε και ακούγαμε το επιχείρημα της Japonica ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αξιολογείται με «Α+» και το προσπερνούσαμε. Ίσως γιατί το θεωρούσαμε εξωπραγματικό και μέρος της καμπάνιας του fund για να βγάλει μεγάλα κέρδη.

Όμως, χθες είχαμε την ευκαιρία να δούμε την παρουσίαση της Japonica Partners και μας λύθηκε μια απορία σχετικά με την αξιολόγηση «Α+».

Δεν είναι η ομάδα των 70 και πλέον επαγγελματιών που διενήργησαν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας για λογαριασμό της Japonica με κόστος 20 εκατ. ευρώ, όπως διαβεβαιώνει.

Ούτε τα δύο μοντέλα αξιολόγησης που χρησιμοποίησε, δηλαδή το 20 KPI Model και το 36 component intrinsic value model.

Η αναβάθμιση της χώρας σε «Α+» δεν θα δικαιολογείτο από αυτά.

Όμως, η Japonica έκανε κάτι άλλο. Χρησιμοποίησε ένα άλλο λογιστικό πρότυπο για τα διεθνή δημόσια οικονομικά, το αποκαλούμενο IPSAS.

Η Japonica ανέφερε στην παρουσίαση που έκανε στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου ότι το άγνωστο σε εμάς IPSAS είναι ένα είδος οικονομικού λογιστικού που αν εφαρμοζόταν για την Ελλάδα θα έδειχνε ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται αρκετά κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Θα έδειχνε επίσης ότι είναι φερέγγυο και σε καλύτερη μοίρα συγκριτικά με εκείνο της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όμως, όσο καλή διάθεση κι αν επιστρατεύσουμε, είναι δύσκολο να αποδεχθούμε τα επιχειρήματα της Japonica. Αναμφίβολα, τα δημόσια οικονομικά προσφέρονται για λογιστικά μασάζ.

Όμως, εδώ φαίνεται ότι έχουμε μετακίνηση των γκολπόστ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v