Η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη χθες το μεσημέρι πήγε αρκετά καλά, αν πιστέψουμε στελέχη του υπουργείου.
Με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές βρήκαν σημείο επαφής με υποχώρηση της τρόικας από τις αρχικές θέσεις της στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως ίσως θα έπρεπε να αναμένεται. Επομένως, οι πιθανότητες να καταλήξουν σε συμφωνία σε αυτό το θέμα αργότερα είναι πλέον αυξημένες.
Αντίθετα, το κλίμα δεν ήταν καλό στην πρωινή συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων του κ. Στουρνάρα και άλλων κυβερνητικών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το κλίμα ήταν ψυχρό από την αρχή και η καχυποψία διάχυτη ένθεν και ένθεν.
Η μια πλευρά φέρεται να πρότεινε μέτρα που η άλλη απέρριπτε. Ακόμη κι ο συνήθως ψύχραιμος υπουργός Οικονομικών ήταν φορτισμένος.
Ίσως δικαιολογημένα.
Από τη μια, ο επικεφαλής του Euroworking group, Τ. Βίζερ, τον οποίο γνωρίζει από την κοινή τους θητεία στην οικονομική επιτροπή παλαιότερα, αναφέρει ότι το χάσμα που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα στα δημοσιονομικά είναι μεγάλο.
Από την άλλη, ο υπουργός αισθάνεται πίεση στο εσωτερικό από διαφορετικά στρατόπεδα.
Η κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα είναι αναμενόμενη. Όμως, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις ούτε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο, ενώ ταυτόχρονα δέχεται και την κριτική των «καραμανλικών» στη Ν.Δ.
Ο κ. Στουρνάρας έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος είναι σοσιαλιστικών πεποιθήσεων, ενώ ο πρωθυπουργός είναι συντηρητικός.
Παρ' όλα αυτά, η τύχη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα κριθεί εν μέρει από τη στάση του ιδίου.
Αν το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση χθες το πρωί δεν αλλάξει, χαμένοι θα βγουν όλοι και κυρίως η χώρα...