Mπορεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένα funds και άλλους για μετοχές και warrants στο Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμένει ισχυρό, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ακίνητα.
Χθες, γνωστοποιήθηκε ότι η Eurobank Properties συμφώνησε να αγοράσει και εν συνεχεία να εκμισθώσει 14 ακίνητα στο ελληνικό δημόσιο για 20 χρόνια αντί 145 εκατ. ευρώ περίπου. Η εταιρεία ανέφερε ότι το συνολικό ετήσιο ποσό από τα μισθώματα ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο με τις όποιες νόμιμες προσαυξήσεις στη συνέχεια.
Απ’ αυτά τα δυο στοιχεία προκύπτει ότι ο αγοραστής θα έχει μια απόδοση της τάξης του 9%-9,5% περίπου.
Τα υπόλοιπα 14 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καταλήξουν στην Πανγαία του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας με παρόμοια απόδοση, υποθέτουμε.
Όμως, δυο πράγματα ξεχωρίζουν.
Πρώτον, το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον αφού μόνο οι δυο προαναφερθείσες εταιρείες και ένα τρίτο σχήμα ενδιαφερομένων με επικεφαλή την Dolphins Capital REIT έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.
Δεύτερον, η φερόμενη ως προσφορά του τρίτου ενδιαφερομένου επενδυτή για τα 28 ακίνητα ήταν αρκετά χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνες που υπέβαλαν η Eurobank Properties και η Πανγαία αν τις δούμε συνολικά.
Η φερόμενη ως πρόταση του τρίτου ομίλου ήταν κοντά στα 170 εκατ. ευρώ που δίνει απόδοση 16,5% περίπου έναντι 261 εκατ. ευρώ συνολικά των δυο προτάσεων.
Ασφαλώς, η Eurobank Properties και η Πανγαία έχουν λόγους, π.χ. διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ελλάδα, για να υποβάλλουν υψηλότερες προσφορές, έχοντας μια πιο αισιόδοξη άποψη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, η διαφορά στα τιμήματα είναι πολύ μεγάλη για να περάσει απαρατήρητη.
Η εξήγηση είναι μάλλον προφανής.
Οι ξένοι δεν έχουν τόσο καλή άποψη για επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα προς το παρόν είτε πρόκειται για sale & lease ντιλ, είτε για απευθείας αγορές εκτός κι αν προσφέρουν υψηλές αποδόσεις αφού εκτιμούν ότι το ρίσκο είναι ακόμη μεγάλο.
Στη προκειμένη περίπτωση με τα 28 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ζύγισε το γεγονός ότι εκμισθωτής ήταν το δημόσιο στο οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει ιδιώτης έξωση αν σταματήσει να τον πληρώνει.
Φυσικά, οι εγχώριες εταιρείες βλέπουν το θέμα διαφορετικά. Αν σταματήσει να πληρώνει τα μισθώματα το δημόσιο και χρεοκοπήσει θα χρεοκοπήσουν κι οι ίδιες.
Όμως, τα ξένα funds δεν διέπονται από την ίδια νοοτροπία ή και πατριωτισμό αν προτιμάτε.