Η Ελλάδα εξέρχεται από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου, μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, με κάποια όμως μειονεκτήματα, καθώς θεωρητικά η χώρα θα χάσει το waiver της ΕΚΤ που επιτρέπει αγορές ελληνικών ομολόγων και ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει η Credit Suisse.
Ο οίκος επισημαίνει ότι τελικά είναι απόφαση της ΕΚΤ αλλά τονίζει ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν τα τέλη του έτους, που ολοκληρώνεται.
Ωστόσο, σημειώνει ότι μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ θα έστελνε ένα ξεκάθαρο θετικό σινιάλο στις αγορές, κάτι που η Credit Suisse θεωρεί πιθανό. Σημειώνει δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, μια κρίσιμη συνθήκη για τους επενδυτές και… ας περιμένει το QE.
Το waiver
Ο οίκος σχολιάζει τις τελευταίες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι και του Μπενουά Κερέ για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη αφήνουν περιθώριο «ερμηνείας», αν και κατέστησε σαφές ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να συμπεριληφθούν στο QE μόνο αν υπάρχει waiver.
Σημείωσε ωστόσο ότι ο κ. Ντράγκι δεν απέκλεισε την πιθανότητα να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) που υλοποιεί η κεντρική τράπεζα, επανεπενδύοντας τους τίτλους που έχει στην κατοχή της και ωριμάζουν. Παράλληλα, όμως, υποδήλωσε ότι ακόμη και μια θετική έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ ίσως δεν αρκεί.
Συμπερασματικά, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE είναι είτε να παραμείνει σε πρόγραμμα, είτε να αναβαθμιστεί σε επενδυτικά επίπεδα από τους οίκους αξιολόγησης (κάτι απίθανο βραχυπρόθεσμα), είτε η ΕΚΤ να αλλάξει με κάποιο τρόπο τους κανόνες της για το waiver (κάτι εξίσου απίθανο).
Η αντίδραση των αγορών
Είτε διατηρηθεί το waiver είτε όχι, εάν το ελληνικό χρέος θεωρηθεί βιώσιμο από την ΕΚΤ στο επικείμενο DSA, αυτό λογικά θα οδηγήσει σε θετική αντίδραση από τις αγορές, καθώς οι επενδυτές θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει το χρέος της.
Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δείχνει ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης:
-Η οικονομία έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη. Η Credit Suisse προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% και 2,2% φέτος και το 2019 αντίστοιχα.
- Επιστρέφει η χρηματοοικονομική ομαλότητα. Το ύψος των δανείων των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ (ΕLA) μειώνεται σημαντικά από το 2015, έχοντας υποχωρήσει κάτω από τα 20 δισ.
-Βελτιώνεται η ανθεκτικότητα των τραπεζών, σύμφωνα και με τα τελευταία stress tests.
-Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει το ύψος των ΝPLs, όπου επίσης σημειώνεται πρόοδος.
-Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup λογικά θα είναι επαρκή για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.