Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επόμενο δύσκολο βήμα της Τουρκίας μετά την Αφρίν

Η Άγκυρα συνεχίζει την επιχείρηση κατά των Κούρδων αλλά ήδη σκέφτεται την επόμενη κίνηση στη Συρία. Γιατί μια επίθεση κατά της Μάνμπιτζ μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ και να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Το επόμενο δύσκολο βήμα της Τουρκίας μετά την Αφρίν

Μετά από ισχυρούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές τουλάχιστον δύο ημερών, τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους ξεκίνησαν τη χερσαία φάση της εισβολής στην Αφρίν.

Η πρόοδος κόντρα στους αμυνόμενους Κούρδους της YPG ήταν ως τώρα αργή αλλά μεθοδική, επηρεασμένη από το δύσκολο ορεινό έδαφος. Ωστόσο έως και την 23η Ιανουαρίου η Τουρκία και οι σύμμαχοί της είχαν ήδη καταλάβει μια σειρά από στρατηγικούς λόφους, χωριά και κορυφές βουνών.

Η πλειονότητα των επιτιθέμενων δυνάμεων προήλθε από τα βόρεια της Αφρίν και οι κύριοι σχηματισμοί των ανταρτών από την ανατολική πλευρά της ζώνης των μαχών έχουν εξαπολύσει τώρα τη δική τους επίθεση κατά των Κούρδων. Το πλέον δύσκολο έδαφος επικεντρώνεται στα υφιστάμενα σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι αν η Τουρκία και οι σύμμαχοί της πετύχουν τους αρχικούς αντικειμενικούς τους σκοπούς θα έχουν ευκολότερο έργο καθώς θα προωθούνται περαιτέρω.

Η Τουρκία, όμως, ήδη σκέφτεται πιο πέρα από τη μάχη για την Αφρίν. Η χώρα έχει εκφράσει την επιθυμία της να διώξει το YPG από την πόλη της Μάνμπιτζ, που βρίσκεται ανατολικά της Αφρίν. Και η διάθεση των τουρκικών δυνάμεων και των ανταρτών συμμάχων τους να εισβάλουν στην Αφρίν, παρά την αρχική αντίσταση της Ρωσίας, θέτει την πιθανότητα η Αγκυρα να επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στη Μάνμπιτζ, παρά την πιθανή αντίδραση από έναν άλλο μεγάλο παίκτη στην περιοχή, τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν ωστόσο διαφορές μεταξύ της προσέγγισης για την Αφρίν και αυτής για τη Μάνμπιτζ. Ενώ η Μόσχα σίγουρα θα προτιμούσε η Αγκυρα να μην εξαπολύσει την καμπάνια κατά της Αφρίν, δεδομένων των προσπαθειών να αναβαθμίσει το YPG στις συριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η Ρωσία βλέπει τη στρατηγική σχέση με την Τουρκία ως πολύ σημαντική για να θυσιαστεί χάριν της Αφρίν.

Η Μάνμπιτζ, από την άλλη πλευρά, ελέγχεται τώρα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Και ενώ το YPG είναι μέρος του SDF, η συμμαχία περιέχει πολλές άλλες ομάδες και είναι στο κέντρο της στρατηγικής προσέγγισης των ΗΠΑ στη Συρία. Με το SDF οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χτίσουν μια δύναμη που μπορεί να αποτρέψει την ανάκαμψη του ISIS ή κάποιας ανάλογης ομάδας να εγκαταστήσει ένα αντίβαρο στη συριακή κυβέρνηση της Δαμασκού και να συγκρατήσει την αυξανόμενη ιρανική δύναμη. 

Ετσι, αν η Τουρκία κινηθεί κατά της Μάνμπιτζ ή άλλων περιοχών που ελέγχει το SDF, η Ουάσιγκτον θα είναι αναγκασμένη να παρέμβει ή διαφορετικά να ρισκάρει την κατάρρευση της βάσης της συριακής της στρατηγικής, της σχέσης της με το SDF. Και καθώς οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν κάθε πραγματική αντίσταση από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα είναι απίθανο να επαναλάβει τις κινήσεις που κάνει στην Αφρίν με μια καθαρά στρατιωτική επιχείρηση στη Μάνμπιτζ, αν και υπάρχει πιθανότητα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια διπλωματική συμφωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v