O Στεργιώτης, το χάος με τον τζόγο και η χαμένη ευκαιρία των VLTs

Πώς αιτιολόγησε ο -εκπρόθεσμος- πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων την απραξία της ΕΕΕΠ στην αντιμετώπιση του ιντερνετικού τζόγου. Η χαμένη επένδυση των VLTs και η «τακτοποίηση» των ημετέρων...

O Στεργιώτης, το χάος με τον τζόγο και η χαμένη ευκαιρία των VLTs

Χίλιες λέξεις χρειάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης, προκειμένου να μας εξηγήσει γιατί επί έξι μήνες αντί να ασχοληθεί με την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου που γιγαντώνεται, επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση του ΟΠΑΠ!

Στην πολυσέλιδη παρέμβαση του κ. Στεργιώτη (η θητεία του οποίου έχει λήξει από τα μέσα Δεκεμβρίου), σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δεν υπάρχει ούτε μια φορά η λέξη VLTs. Απουσιάζουν, επίσης, οι αναφορές στην ανάγκη εφαρμογής μέτρων νομιμοποίησης του παράνομου τζόγου, μέσω ανάπτυξης του δικτύου VLTs του ΟΠΑΠ, αφού με δική του αιφνιδιαστική απόφαση στις αρχές του καλοκαιριού τορπίλισε την επένδυση του οργανισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ χρειάστηκε περίπου 1.000 λέξεις για να παραδεχθεί πως επί των ημερών του ο παράνομος τζόγος εκτοξεύθηκε και πως "δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα"! Δεν είπε, όμως, ποιες λύσεις πρότεινε στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι "βαρόνοι" του παράνομου τζόγου. Οι πλέον κακεντρεχείς υποστηρίζουν πως δεν πρόλαβε επειδή ασχολήθηκε επισταμένα με την τακτοποίηση φίλων και γνωστών στην Επιτροπή, μέσω αμφιλεγόμενων διορισμών που συζητούνται επί μήνες.

Κατά τον κ. Στεργιώτη, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής για την έκρηξη στον παράνομο τζόγο και την αναστολή της επένδυσης του ΟΠΑΠ στα VLTs. Μέσω της επένδυσης θεωρείται πως θα νομιμοποιούνταν σημαντικό τμήμα της "πίτας" που εκμεταλλεύονται σήμερα λίγοι επιτήδειοι.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ δείχνει πως δεν έχει καταλάβει τίποτα, αν και έληξε η εξάμηνη θητεία του: Επιμένει να κατηγορεί και να παραδίδει μαθήματα στην κυβέρνηση, αποθεώνει τα αστυνομικά μέτρα, την ίδια στιγμή που παραδέχεται πως δεν αποδίδουν. Και ας υπήρχαν εδώ και μήνες εισηγήσεις πως μέσω μιας λογικής ρύθμισης, η ανάπτυξη των VLTs θα είχε αποδώσει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο, περιορίζοντας τη δράση των κυκλωμάτων παράνομου τζόγου. Αντ' αυτού ο κ. Στεργιώτης αποφάσισε, λίγες ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας των VLTs, την εφαρμογή ενός τόσο αυστηρού κανονισμού που οδήγησε στην αναστολή της επένδυσης.

Ηταν η πρώτη και μοναδική απόφαση της εξάμηνης θητείας του, αν εξαιρεθούν οι τακτοποιήσεις φίλων και γνωστών σε διάφορες θέσεις της ΕΕΕΠ. Τώρα διεκδικεί παράταση της θητείας του, την ίδια στιγμή που θεωρεί πως φταίνε όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου για όσα συνέβησαν το τελευταίο εξάμηνο.

Οπως είπε, «καθόμαστε και ανεχόμαστε παρανομίες εν γνώση μας. Έχουμε εταιρείες του Διαδικτύου (24 είναι, πολλές από αυτές δεν θα έπρεπε να είναι, είναι σαφές), το γνωρίζουμε σαν εποπτική Αρχή, το γνωρίζουν οι Αρχές, η κυβέρνηση -δεν βλέπω όμως να προχωράει τίποτα. Παίρνω δικογραφίες σαν πρόεδρος της ΕΕΕΠ από την Αστυνομία για καραμπινάτες παρανομίες, σε ποινικά δικαστήρια, για κακουργήματα, και δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα. Εάν αυτό δεν είναι τραγέλαφος, κι αν αυτά είναι χαρακτηριστικά ευνομούμενου κράτος, το αφήνω στην κρίση σας».

Επειδή το αφήνει στην κρίση μας, αναρωτιόμαστε γιατί επί τόσους μήνες δεν ασχολήθηκε με το κλείσιμο παράνομων λεσχών με "φρουτάκια"; Τι έκανε για την αντιμετώπιση των "Internet Cafe" που, όπως ο ίδιος παραδέχεται, έχουν πλημμυρίσει τη χώρα και λειτουργούν ως δούρειος ίππος για τον παράνομο τζόγο μέσω Διαδικτυακών Εταιρειών; Γνωρίζει πως τα τεράστια έσοδα που χάνει ετησίως το ελληνικό δημόσιο μεταφράζονται σε πρόσθετα "τέλη" για τα νόμιμα τυχερά παιχνίδια και πρόσθετους φόρους για τους πολίτες;

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ εγκαλεί, μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο που έχει καθυστερήσει να αδειοδοτήσει τις 24 εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος που είχαν λάβει "προσωρινές άδειες". Οπως είπε, "πολλές από αυτές ουσιαστικά κάνουν παράνομο επίγειο στοιχηματισμό. Η κωμωδία με τα Ιντερνετ καφέ πρέπει να σταματήσει (όταν ακούω Ιντερνετ καφέ, ως πρόεδρος της ΕΕΕΠ, σκέφτομαι ότι είναι παράνομα Προπατζίδικα, το 90%). Ο,τι διαβάζετε στις εφημερίδες, "έκανε έφοδο η Αστυνομία", πάντα είναι Ιντερνετ καφέ".

Ο κ. Στεργιώτης μίλησε, μάλιστα, για μια ολόκληρη "βιομηχανία" την οποία αφήνει ανεξέλεγκτη. "Αυτό που πιάνει η Αστυνομία, όμως, καθημερινά, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, δεν είναι ένας υπολογιστής που απλά παίζουν εκεί στο μαγαζί. Είναι διασυνδέσεις τερματικών των Ιντερνετ καφέ με διαδικτυακούς παρόχους, με συμφωνίες των ιδιοκτητών των Ιντερνετ καφέ με τους παρόχους για μοίρασμα προμήθειας... και βέβαια εξαπατούν το ελληνικό Δημόσιο (μη απόδοση του 30%, μη απόδοση του 10% φόρου επί των κερδών των παικτών, και βέβαια ξέπλυμα βρώμικου χρήματος)".

Το αποκορύφωμα της παρέμβασης του προέδρου της ΕΕΕΠ, ο οποίος περιορίστηκε στο να καταγγέλλει (τον εαυτό του;) ήταν το σημείο στο οποίο παραδέχθηκε πως η ρυθμιστική αρχή απουσιάζει από την πλέον αναπτυσσόμενη αγορά των τυχερών παιχνιδιών, το Διαδίκτυο. Οπως είπε, "κατά κοινή πεποίθηση διεθνώς, θεωρείται η "αγορά του μέλλοντος" στον χώρο του τζόγου. Οι εξελίξεις διεθνώς και όλες οι προβλέψεις είναι ότι έχουμε μια σαφέστατη και με γοργά βήματα μετατόπιση όσων εμπλέκονται στον χώρο των παιγνίων, προς τον διαδικτυακό στοιχηματισμό και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια. Αλλωστε, τα ποσοστά ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου είναι διψήφια, τη στιγμή που σε άλλους κλάδους του χώρου, υπάρχει διεθνώς -όχι μόνο στη χώρα μας- στασιμότητα».

Σε κανένα σημείο της ομιλίας του ο κ. Στεργιώτης δεν αναφέρθηκε στο τι έκανε, αλλά στο τι πρέπει να γίνει. Ομως, η ΕΕΕΠ είχε πρόεδρο εδώ και πολύ καιρό, ο οποίος τώρα παραδέχεται εμμέσως πως είχε άλλες προτεραιότητες!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v