Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη των προσφύγων η τουρκική οικονομία

Τεράστιο πρόβλημα για την Τουρκία αποτελεί η διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που συρρέουν από τη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, ζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τους τζιχαντιστές. Οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση.

Στη δίνη των προσφύγων η τουρκική οικονομία

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομία... των προσφύγων. Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για τις υποδομές φιλοξενίας αλλά και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πλέον ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύριους στο έδαφός της. Για την Τουρκία δεν είναι μόνο οι Σύριοι πρόσφυγες το πρόβλημα. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται και πάλι οι αριθμός των προσφύγων από το Βόρειο Ιράκ μετά το μπαράζ επιθέσεων της ισλαμικής οργάνωσης IS και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι Κούρδοι της Συρίας που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Τουρκία για να αποφύγουν τη βιαιότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 180.000 Κούρδοι της Συρίας πέρασαν στην Τουρκία, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο, υπό την απειλή των τζιχαντιστών. Αλλά ακόμα και αυτοί οι αριθμοί μπορεί να μην απεικονίζουν πλήρως την πραγματικότητα και αυτό διότι πολλοί περνούν παράνομα τα σύνορα και επομένως είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξουν ακριβή στατιστικά στοιχεία. Το χειρότερο; Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται ότι μπορεί εύκολα να σταματήσει.

Και από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα για την τουρκική κυβέρνηση. Όποιος πρόσφυγας περάσει τα σύνορα με έγκυρο διαβατήριο και εγγραφεί στους καταλόγους αποκτά δικαίωμα σε ιατρική περίθαλψη και στέγαση σε ένα από τα κέντρα υποδοχής.

Η στέγαση και η διαχείριση περίπου 1,5 εκατ. προσφύγων δεν είναι φθηνή υπόθεση για την τουρκική οικονομία η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να το αντιμετωπιστεί αυτό χωρίς τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Το σίγουρο είναι ότι συνολικά η επιχείρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι η μεγαλύτερη του οργανισμού εδώ και 6 δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα, δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεργάζονται προκειμένου να διατεθεί με συντονισμένο τρόπο βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές αρχές, αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι και η εργασία. Υπάρχει μια γενικότερη ανοχή απέναντι σε Σύριους πρόσφυγες, χωρίς όμως αυτοί να είναι ασφαλισμένοι ή να έχουν κάποια δικαιώματα. Τις περισσότερες φορές τους χρησιμοποιούν ως φθηνά εργατικά χέρια. Η στάση αυτή ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις οι οποίες όμως προς το παρόν είναι ελεγχόμενες. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το τουρκικό κράτος μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει φτιάξει ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο προσφέρει μαθήματα προετοιμασίας για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Επίσης, περισσότεροι από 30.000 Σύριοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια επαγγελματική εκπαίδευση.

Πέραν του δημοσιονομικού προβλήματος, η χαοτική κατάσταση στα σύνορα που μεταφέρεται καθημερινά από τα παγκόσμια ΜΜΕ δεν βοηθά ιδιαίτερα στην προσπάθεια που γίνεται για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Και για την τουρκική οικονομία η προσέλκυση επενδύσεων απο το εξωτερικό είναι προϋπόθεση για να διατηρηθεί το "σενάριο επιτυχίας" των τελευταίων χρόνων.

Παρά το γεγονός ότι τα σύνορα απέχουν πολύ από τα οικονομικά κέντρα της χώρας, η εικόνα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πέραν των οικονομικών και πολιτικές αλλά και κοινωνικές εντάσεις έχει προκαλέσει ήδη σημαντικό πονοκέφαλο στην τουρκική κυβέρνηση η οποία αναζητά διέξοδο στο πρόβλημα.

Ίσως  το να ακολουθηθεί η πεπατημένη της μεταφοράς του προβλήματος στις γειτονικές χώρες θα ήταν μία λύση, από την άλλη πλευρά όμως τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ήδη προβληματικές σχέσεις με την Ε.Ε. θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που θα λύσει μία τέτοια πολιτική.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v