Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Πρόκειται, σαφώς, περί απώλειας του μέτρου. Ουδείς εχέφρων επιθυμεί να ζει σε μία αστυνομοκρατούμενη πόλη, όμως, πλέον στην Αθήνα η «βάρκα έχει μπατάρει», από την εντελώς λάθος πλευρά.
Ουδείς, δε, εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη για αυτό το γεγονός.
Με την επίκληση επίδειξης συμπαράστασης προς τον προφυλακισθέντα Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στείλει «τρομοδέμα» προς τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ομάδες αλληλέγγυων δηλώνουν ότι «θα ισοπεδώσουν την πόλη» και ότι θα γίνουν «ο εφιάλτης σας».
Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, δε, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να υλοποιήσουν τις απειλές τους, ενώ αποχωρούν ανενόχλητοι από τα σημεία των διαφόρων επιθέσεών τους.
Από το απόγευμα της Κυριακής, οπότε αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν κατά της οικίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, πετώντας «τρικάκια» και βάφοντας τους τοίχους της με συνθήματα υπέρ του ανθρώπου που κατηγορείται ότι του έστειλε το «τρομοδέμα», έως και χθες, ένα πραγματικό μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Επιγραμματικά, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα το κύμα επιθέσεων συμπεριελάμβανε ρίψεις μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή του Πολυτεχνείου, επίθεση με χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής, διάρρηξη και βανδαλισμό στα γραφεία της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Παντείου, Χριστίνας Ζαραφωνίτου, επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή, κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας «Η Αυγή» και καταδρομική επίθεση κατά καταστημάτων στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, στη διάρκεια της οποίας δέκα επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές.
Για όλες αυτές τις επιθέσεις, η επίκληση ήταν πάντα η ίδια: Αλληλεγγύη στον Κ. Γιαγτζόγλου.
Στον απόηχο όλων αυτών και αφού σύσσωμοι οι παραγωγικοί φορείς του λιανεμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το ΕΒΕΑ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και η ΚΕΔΕ καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, είχαν υψώσει φωνή διαμαρτυρίας ζητώντας την επικράτηση συνθηκών τάξης στην Αθήνα, αλλά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καμίνης, ποια ήταν η αντίδραση της Πολιτείας;
Η «έκρηξη» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, προς την ηγεσία της ΕΛΑΣ για λάθη και παραλείψεις και η εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες στους δρόμους της πόλης.
Αρκεί; Εάν συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης, ίσως. Αν και θα ήταν «χρήσιμος» και ο καταλογισμός ευθυνών προς τους υπαιτίους αυτών των επιθέσεων.
Κατά πάσα βεβαιότητα, όμως, δεν θα έχουμε ούτε αυτό. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι ίδιοι οι αστυνομικοί, διά στόματος των εκπροσώπων τους.
Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του, «…είναι άδικο να τα ρίχνουμε στους αστυνομικούς και ο υπουργός το έκανε πράξη. Ο κ. Τόσκας στέλνει το μήνυμα της ανοχής. Ξέρει τον ρόλο του. Όμως, πρέπει να αναλογίζεται τι έχει δείξει το προηγούμενο διάστημα».
Το μήνυμα «ανοχής» που επικαλείται ο κ. Γερακαράκος είναι σαφές και ορατό εδώ και πολύ καιρό. Εάν δεν υπήρχε αυτό το μήνυμα, η περιοχή των Εξαρχείων δεν θα συνιστούσε ή τουλάχιστον δεν θα παρέμενε «άβατο» για τις αστυνομικές δυνάμεις και η Αθήνα δεν θα βίωνε περιστατικά όπως αυτά, δίχως να έχει υπάρξει ούτε μία σύλληψη.
Εάν, όμως, έχουν όντως έτσι τα πράγματα, για ποια «επιστροφή στην κανονικότητα» μιλάμε;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.