Μηνύματα, κοροϊδίες και επίορκοι

Η Ελλάδα διαθέτει λίγους ή πολλούς δημοσίους υπαλλήλους; Διότι έτσι που πάνε τα πράγματα με την υπόθεση των επίορκων και των κοπανατζήδων, «μπερδευόμαστε». Μαζί με εμάς, δε, και όλοι οι άλλοι…

Μηνύματα, κοροϊδίες και επίορκοι
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση και η τρόικα μας έλεγαν ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Ένα στόχος προφανής για μια χώρα η οποία οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, μεταξύ άλλων, και εξαιτίας των υπερτροφικών διαστάσεων αλλά και της αναποτελεσματικότητας αυτού του τομέα.

Πλέον, από όσα «διέρρευσαν» σχετικά με τις συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας το Σαββατοκύριακο, μαθαίνουμε ότι για κάθε επίορκο δημόσιο υπάλληλο που θα απομακρύνεται θα προσλαμβάνεται ένας νέος υπάλληλος μέσω ΑΣΕΠ.

Ποιο είναι το μήνυμα, άραγε, που στέλνει η Ελλάδα με την κίνηση αυτή;

Ότι έχει λίγους δημοσίους υπαλλήλους ή ότι η δουλειά που έκαναν όσοι θα απομακρυνθούν ήταν τόσο καίριας σημασίας ώστε πρέπει να δοθεί η θέση τους, πάση θυσία, σε κάποιους άλλους;

Εν τέλει, ποιος κοροϊδεύει ποιον εδώ πέρα;

Τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας μας, βάσει του τρίτου μνημονίου, είναι απλά:

Πριν από την εκταμίευση οφείλαμε να έχουμε θέσει σε καθεστώς κινητικότητας 2.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το μέτρο αυτό έφυγε από το παράθυρο.

Εντός του 2013 οφείλαμε να έχουμε θέσει ακόμη 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε καθεστώς κινητικότητας, και μάλιστα με μειωμένες αποδοχές επί ένα έτος, μετά το οποίο είτε θα πήγαιναν στις καινούργιες τους θέσεις, είτε θα όδευαν εκτός δημοσίου.

Μέχρι σήμερα τι ακριβώς έχει γίνει επί του θέματος αυτού; Η απάντηση είναι και πάλι προφανής: τίποτε.

Τέλος, η Ελλάδα είχε αναλάβει τη δέσμευση να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα της κατά 150.000 υπαλλήλους έως το 2015, έναντι όσων υπηρετούσαν το 2010.

Αντί αυτού, ο αρμόδιος υπουργός Αντ. Μανιτάκης κάνει λόγο για συνταξιοδοτήσεις και εμφανίζεται σε αντιπαράθεση τόσο με την τρόικα όσο και με το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, η οποία, όπως επισημαίνει, απαιτεί χρόνο…

Όλα αυτά, δε, την ίδια ώρα που η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία προσδοκία πως θα κατορθώσει να λάβει εντός του μηνός την ήδη καθυστερημένη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, εξαιτίας των προβλημάτων τα οποία οδήγησαν σε ναυάγιο την προηγούμενη «επίσκεψη» της τρόικας και εξακολουθούν να ταλανίζουν την τρέχουσα.

Την ίδια ώρα, δηλαδή, που ολόκληρη η ελληνική οικονομία ασφυκτιά εξαιτίας της απουσίας ρευστότητας και κινδυνεύει να βρεθεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση εφέτος, ιδίως υπό το φως των επιπτώσεων και της κυπριακής κρίσης, τα ίδια προβλήματα που μας έφεραν στη χρεοκοπία μας οδηγούν και πάλι στον βούρκο.

Ακόμη και το θέμα των «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων, ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι σε άλλες χώρες θα βρίσκονταν ήδη σε διαθεσιμότητα έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεσή τους, παραμένει μετέωρο…

Στο σχέδιο μάλιστα που εμφανίζεται να απέρριψε η τρόικα δεν υπήρχε πρόβλεψη ούτε καν για την οριστική απομάκρυνση όσων εξ αυτών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ελέγχονται πειθαρχικά, ακόμη και αν κατηγορούνται για βαριά ποινικά αδικήματα.

Προτείνεται δε τώρα η πρόσληψη άλλων στη θέση που θα αφήσουν πίσω τους, στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στους ΟΤΑ, ή και στο ΙΚΑ Καλλιθέας, για παράδειγμα, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών…

Έτσι, όμως, ας μην περιμένουμε κάτι καλύτερο για την έρμη τούτη χώρα.

Για την ακρίβεια, ας μην περιμένουμε παρά μόνον τα χειρότερα…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v