Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φιλάκια πολλά, πονηρά και ατιμώρητα..."

«Δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα. Υπάρχουν μόνον χρήματα φορολογουμένων», είπε πριν σχεδόν 30 χρόνια μια ψυχή, τα λόγια της οποίας ακόμη να φθάσουν στη χώρα μας. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η απουσία σεβασμού σε αυτά…

Φιλάκια πολλά, πονηρά και ατιμώρητα...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα μισθωτοί και συνταξιούχοι, λαμβάνουν κατασχετήρια σημειώματα από την εφορία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έναντι του ελληνικού δημοσίου, το ίδιο το Δημόσιο στέκει ανίκανο ή και απρόθυμο να μειώσει τις δαπάνες του αλλά και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του έναντι εταίρων και δανειστών, σχετικά με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, και ειδικά όσων χαρακτηρίζονται επίορκοι ή «κοπανατζήδες»…

Μέχρι στιγμής, όπως αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής», έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μόνον 892 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, μολονότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης, ο αριθμός όσων έχουν υποπέσει σε σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις αλλά και όσων είναι εξακολουθητικά απόντες από την υπηρεσία τους δίχως δικαιολογία κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και πέντε χιλιάδων υπαλλήλων.

Ο λόγος γι' αυτό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι το «φρένο» που έχει μπει στη λειτουργία των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, εξαιτίας της απροθυμίας δικαστικών λειτουργών να συμμετάσχουν σε αυτά αλλά και της ολιγωρίας αρκετών υπουργών να επισπεύσουν τη συγκρότηση των νέων οργάνων.

Ως αποτέλεσμα, τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν με την παλαιά τους σύνθεση, ήτοι με την πλειοψηφία των μελών τους να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός το οποίο οδηγεί στη δημιουργία ενός «πλυντηρίου αθωωτικών αποφάσεων» προκειμένου να μην τεθούν οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή.

Μολονότι υπάρχει πλειάδα περιπτώσεων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού, ο οποίος τιμωρήθηκε με πρόστιμο αποδοχών 40 ημερών για τα αδικήματα της αμέλειας και της ανάξιας διαγωγής για υπάλληλο, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, «κατά το σχολικό έτος 2009-2010 και ενώ δίδασκε πληροφορική, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επισκεπτόταν σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο και συνομιλούσε μέσω του Διαδικτύου με δύο μαθήτριες στις οποίες, όπως αναφέρει η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, έδωσε τον αριθμό του κινητού του για να επικοινωνήσουν μαζί του, τις προσκάλεσε για καφέ, προέβαλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άντρα με αντοχές και έστειλε σε μαθήτρια ''φιλάκια πολλά και πονηρά''»…

Κατά της απόφασης, ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένσταση, καθώς θεώρησε «ελαφριά» την ποινή που επιβλήθηκε στον εκπαιδευτικό, η υπόθεση του οποίου προφανώς εκκρεμεί εξαιτίας της καθυστέρησης στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, μαζί με εκατοντάδες άλλες για οικονομικά ή διοικητικά αδικήματα, ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σοβαρά και επισύρουν ποινικές ευθύνες

Όλα αυτά, δε, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των κοινοτικών της εταίρων και λοιπών δανειστών για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 12.000 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ίδια κυβέρνηση, η οποία, αν και εμφανίζεται να μελετά ρύθμιση έως και 100 δόσεων για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σωρεύτηκαν στις πλάτες 2,5 εκατ. φορολογουμένων εξαιτίας της υπερφορολόγησης, αποστέλλει στις οικίες τους κατασχετήρια ραβασάκια, απειλώντας να βάλει χέρι στον μισθό ή στην περιουσία τους, εάν δεν ενταχθούν στο παρόν καθεστώς ρυθμίσεων…

Με άλλα λόγια, τους καλεί να ενταχθούν στο σημερινό καθεστώς ρύθμισης, το οποίο δεν προβλέπει περισσότερες από 24 δόσεις, αν και ο αριθμός διαφέρει από ΔΟΥ σε ΔΟΥ, κυμαινόμενος από 14 έως και 30, ώστε να τους αποσπάσει τις δόσεις ενός ή δύο μηνών και στη συνέχεια να τους εντάξει σε ένα άλλο καθεστώς ρύθμισης, το οποίο θα προβλέπει έως και 100 δόσεις

Κατά πόσον οι φορολογούμενοι αυτοί, με τα χρήματα των οποίων πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, επίορκοι, κοπανατζήδες ή μη, μπορούν να αντεπεξέλθουν στις λοιπές τους υποχρεώσεις ή ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, ελάχιστα βεβαίως ενδιαφέρει…

Όπως αντίστοιχα, ελάχιστα ενδιαφέρουν και οι επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση αυτής της πολιτικής συνολικά στην οικονομία και στην κοινωνία…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v