Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

Η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας δεν «περνά» από την αύξηση τιμών και φόρων. Χρειάζονται τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα, η χρηστή οργάνωση του δημοσίου και να βρεθεί επιτέλους η βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής!

  • της Μαρίνας Πολίτου*
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

Τα προτεινόμενα μέτρα, που συνεχώς ακούμε και από τη θέσπιση των οποίων εξαρτάται η προοπτική σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας μας με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της αγοράς και των πολιτών, θα είναι αναποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα. Έχει εξαντληθεί. Δεν μπορεί κανείς να δώσει κάτι που δεν έχει. Οι πολίτες γίνονται ολοένα και φτωχότεροι, ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνεται και οι επιχειρήσεις συρρικνώνονται και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που κάνουν παύση εργασιών.

H αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, της προκαταβολής φόρου, των συντελεστών Φ.Π.Α., το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και τα άλλα μέτρα δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα γιατί δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα, η οικονομία έχει υποστεί σοκ, δεν επαρκούν οι ασφαλιστικές εισφορές των υπαρχόντων εργαζομένων για να καλυφθούν οι συντάξεις και το κόστος ασφάλισης των πολιτών.

Η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. θα έχει άμεση επίπτωση σε μισθούς και συντάξεις, οι πολίτες θα αγοράζουν ακριβότερα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, ακόμα και τις υπηρεσίες υγείας και κατά συνέπεια θα περιοριστεί περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη.

Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του δήθεν πολυτελούς τρόπου διαβίωσης - και αναφέρω τη λέξη δήθεν γιατί είναι σε όλους πλέον φανερό ότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών έχουν εγκλωβιστεί μέσα στις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν όπου ίσχυαν διαφορετικά δεδομένα και πληρούνταν διαφορετικές προϋποθέσεις- κανένα αποτέλεσμα δεν θα αποφέρει επί της ουσίας, διότι για να καλυφθεί αυτή η εισφορά θα μειωθεί από την κατανάλωση.

Καθώς επίσης και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και τέλος η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 80% στο 100%, δεν θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν είναι δίκαια, αλλά γιατί τι να πάρεις από κάποιον που δεν έχει; Όλοι γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι επιχειρήσεις.

Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει επανειλημμένα πει με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στην επίλυση των γιγαντιαίων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, αλλά να συμβάλει στην ουσιαστική επίλυσή τους κι όχι στην ανάληψη επιπλέον υποχρεώσεων χωρίς την επίλυση.

Για να επιτευχθεί, όμως, η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας δεν αρκεί η αύξηση των τιμών και των φόρων και των εισφορών γιατί, όπως προανέφερα, τι μπορεί κανείς να πάρει από τους πτωχευμένους;

Μόνο να αυξήσει την απόγνωση, τη δυστυχία τους και τα χρέη τους μπορεί. Θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές κι αποτελεσματικές διαδικασίες αύξησης της παραγωγικής ικανότητας και άνθησης της αγοράς.

Να υπάρξει χρηστή οργάνωση και διαχείριση του δημόσιου τομέα, να υπάρξουν διαφανείς και τίμιες διαδικασίες αποκρατικοποίησης του δημοσίου και δημόσιων οργανισμών, όχι όπως έγιναν οι αποκρατικοποιήσεις π.χ. του Ο.Τ.Ε. και του Ο.Π.Α.Π.

Να υπάρξει έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν δοθεί και θα δοθούν, να ελεγχθούν οι πολιτικές ανάπτυξης, ενίσχυσης και οι επενδύσεις που έχουν εφαρμοστεί και που έχουν δοθεί κατά καιρούς.

Να δημιουργηθούν άμεσα οι μηχανισμοί εκείνοι που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της αγοράς και της οικονομίας κατ΄ επέκταση. Ας συνεργαστεί ο κάθε αρμόδιος δημόσιος λειτουργός με τους εξειδικευμένους επιστήμονες, με τους επιτυχημένους επιχειρηματίες, με τις αρμόδιες επαγγελματικές ενώσεις προκειμένου να προταθούν και να εφαρμοστούν τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα είναι ταυτόχρονα και αντισταθμιστικά για τα επιπρόσθετα μέτρα που προτείνεται να εφαρμοστούν.

Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα!

Είναι ακόμη απαραίτητο να υπάρξει αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Και επιτέλους, πρέπει να υπάρξει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους.

* Η κ. Μαρίνα Πολίτου είναι οικονομολόγος και Γ.Γ. του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v