Επιστολή σε Μέρκελ: Μην βάζετε το περίστροφο στον κρόταφο της Ελλάδας

Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια, γράφουν οικονομολόγοι όπως οι Th. Piketty,J. D. Sachs, και H. Flassbeck. Ζητούν άρση των μέτρων λιτότητας και ελάφρυνση χρέους. Ζητούν να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί.

Επιστολή σε Μέρκελ: Μην βάζετε το περίστροφο στον κρόταφο της Ελλάδας

Η ανοικτή επιστολή μερικών από τους πιο διάσημους οικονομολόγους του κόσμου και της Γερμανίας στη Γερμανίδα καγκελάριο υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα πολιτική της στην Ευρώπη ήταν λάθος και ότι θα πρέπει να σταματήσει δίνοντας στην Ελλάδα μια αναπτυξιακή προοπτική. Ακολουθεί μετάφραση από τα γερμανικά: 

Αξιότιμη κ. καγκελάριε Α. Μέρκελ,

Τα ατελείωτα μέτρα λιτότητας που η Ευρώπη έχει επιβάλει στους ανθρώπους στην Ελλάδα απλώς δεν λειτουργούν. Τώρα η Ελλάδα είπε ένα δυνατό «Όχι».

Όπως είχε προβλεφθεί από τους περισσότερους, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης έφεραν την ελληνική οικονομία στην ύφεση, προκαλώντας μαζική ανεργία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος κι ενισχύοντας σημαντικά την κρίση του εξωτερικού χρέους της χώρας. Το χρέος έχει ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ. Η οικονομία είναι υπό κατάρρευση, τα φορολογικά έσοδα σημειώνουν βουτιά, οι επιδόσεις και τα επίπεδα απασχόλησης είναι χαμηλά και οι επιχειρήσεις στερούνται κεφάλαια.

Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι κολοσσιαίες: 40% των παιδιών ζει σήμερα κάτω από συνθήκες φτώχειας, η παιδική θνησιμότητα έχει φτάσει στα ύψη και το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι περίπου 50%. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η δημιουργική λογιστική των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα συνέβαλαν στο πρόβλημα του χρέους. Όμως οι Έλληνες ακολούθησαν τη δική σας πολιτική λιτότητας – έχουν μειώσει μισθούς, συντάξεις κι έχουν περικόψει τις κρατικές δαπάνες, έχουν κάνει ιδιωτικοποιήσεις, έχουν προβεί σε απορρύθμιση της αγοράς κι έχουν αυξήσει τους φόρους.

Τα διαδοχικά «προγράμματα προσαρμογής», τα οποία υπέστη η Ελλάδα και άλλοι, έχουν αντίκτυπο που έχει κανείς να δει στην Ευρώπη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929-1933. Το φάρμακο που παρασκεύασαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Βλάπτει ακόμη κι εκείνους που δεν είχαν καν γεννηθεί κατά την έναρξη της κρίσης.

Σας καλούμε από κοινού, τόσο εσάς κ. καγκελάριε Μέρκελ, όσο και την τρόικα, να διορθώσετε την πορεία αυτή, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω βλάβες. Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βάλει ένα περίστροφο στον ίδιο της τον κρόταφο και στο τέλος να τραβήξει και τη σκανδάλη. Ωστόσο, με αυτή τη σφαίρα δε θα σκοτωθεί μόνο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οι παράπλευρες απώλειες θα καταστρέψουν τη ζώνη του ευρώ ως φάρο ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας. Οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Βασιζόμαστε σε εσάς. Στη δεκαετία του '50 εγκαθιδρύθηκε αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα θεμέλιά της ήταν η διαγραφή του χρέους - κυρίως του γερμανικού χρέους. Κι αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα στο οικονομικό θαύμα και στην ειρήνη κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Σήμερα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να μειωθεί το ελληνικό χρέος, η οικονομία πρέπει να αποκτήσει χώρο για να αναπνεύσει και να αναρρώσει. Πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μειωμένο χρέος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η σωστή στιγμή για να επανεξετάσουμε την αποτυχημένη λιτότητα είναι τώρα. Το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί και την ίδια στιγμή να αποφασιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Κυρία καγκελάριε, το μήνυμά μας προς εσάς είναι σαφές: Σας ζητάμε να αναλάβετε το ζωτικό ηγετικό ρόλο που σας αναλογεί για την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον κόσμο. Οι ενέργειές σας μέσα στην εβδομάδα αυτή θα μείνουν στην Ιστορία. Βασιζόμαστε σε εσάς για να γίνουν τολμηρά και γενναιόδωρα βήματα στην Ελλάδα – τα οποία θα υπηρετήσουν το καλό πολλών γενεών στην Ευρώπη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Heiner Flassbeck, ο πρώην Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και επικεφαλής οικονομολόγος της UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development)

Thomas Piketty, καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού

Jeffrey D. Sachs, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης

Dani Rodrik, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Kennedy School του Χάρβαρντ

Simon Wren-Lewis, καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στο Blavatnik School of Government, Πανεπιστημίου της Οξφόρδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v