Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυεθνικοί κολοσσοί: Κάν' το όπως τα startups

Τις μεθόδους των... start ups υιοθετούν ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές. Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων και ο θεσμός του intrapreneur. Ευκαιρίες και ρίσκα για τους νέους επιχειρηματίες. Γράφει η Δρ Κωνσταντίνα Κατσάρη - Muston.

  • της Δρος Κωνσταντίνας Κατσάρη-Muston*
Πολυεθνικοί κολοσσοί: Κάν το όπως τα startups
Τα τελευταία τρία χρόνια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ευεργετική επίδραση των startups στην οικονομία. Οι κυβερνήσεις επαφίενται στη δύναμη των νέων εν δυνάμει επιχειρήσεων για να βγουν από την οικονομική κρίση. Και οι πολίτες κάνουν στροφή προς την επιχειρηματικότητα για να κερδίσουν τον επιούσιο.

Μέσα στην αναμπουμπούλα και στον πανικό, ξεχνούν ότι οι startups είναι δύναμη τεράστιων αλλαγών και στις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Αυτές οι αλλαγές αφορούν τον τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξής τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τους μεγάλους οργανισμούς στο εξωτερικό, όπως η Coca Cola και η General Electric, να εστιάζουν στη lean startup μεθοδολογία. Παρά το εύρος των εγχειρημάτων τους, και τις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους τους σε δεκάδες χώρες, προσπαθούν να σκέφτονται και να δρουν ως startups.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, σταμάτησαν να ξοδεύουν εκατομμύρια για την παραγωγή ενός καινούριου προϊόντος. Φροντίζουν να έχουν προσωπική επαφή με τους πελάτες τους (κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων και με τη βοήθεια ενός community manager), έτσι ώστε να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τι ανάγκες έχουν. Πάνω από όλα, δημιουργούν ευέλικτες ομάδες από intrapreneurs, υπαλλήλους που δουλεύουν στην εταιρεία και έχουν καινούριες ιδέες. Δίνουν σε αυτές τις ομάδες τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και να καινοτομήσουν.

Τα αποτελέσματα αυτών των τακτικών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά. Οι ομάδες έχουν αρχίσει να παράγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται σε νέες αγορές. Οι διεθνείς οργανισμοί χαμηλώνουν το κόστος τους, επεκτείνουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες σε νέους τομείς, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται ραγδαία.

Η Coca Cola και η General Electric δεν είναι οι μόνοι οργανισμοί που δίνουν έμφαση στη lean μεθοδολογία, αν και παραμένουν πρωτοπόρες στις εξελίξεις. Οι πιο καινοτόμες επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, δειλά στην αρχή και πιο δυναμικά αργότερα, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και υιοθετούν πιο μοντέρνες τακτικές.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αλλαγές αυτές δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές. Αξίζει πάντως να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο εξωτερικό και να μαθαίνουμε από αυτά.

Όσον αφορά τους startups, οι μεταβολές στις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Το θετικό είναι ότι προσπαθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με πείρα σε startups. Οπότε αν η νέα επιχείρησή σας δεν πάει τόσο καλά όσο περιμένατε, υπάρχει η πιθανότητα να βρείτε δουλεία σε οργανισμούς του εξωτερικού που ψάχνουν για intrapreneurs.

Επιπλέον, εάν πραγματικά έχετε την τύχη με το μέρος σας και το startup σας γνωρίσει την επιτυχία, τότε ίσως να μπορέσετε να το πουλήσετε για διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε κάποια από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις που ναι μεν διαθέτουν ρευστό, αλλά υστερούν σε καινοτόμες ιδέες. Ή μπορεί να αποφασίσουν να επενδύσουν σε εσάς και στην ιδέα σας ώστε να αυξήσετε τους ρυθμούς ανάπτυξής σας.

Από την άλλη μεριά, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τους startups που ξεκινάνε σε αυτό το όχι τόσο φιλικό περιβάλλον την εφαρμογή μιας καινούργιας ιδέας. Ως τώρα οι παλιές και μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα ευελιξίας και καινοτομίας. Αργούσαν τόσο πολύ να βγάλουν ένα νέο προϊόν στην αγορά, που αμέσως αυξάνονταν τα ποσοστά αποτυχίας. Τώρα όμως, καθώς αρχίζουν να λειτουργούν όλο και περισσότερο ως startups, και με τη βοήθεια πολλών εκατομμυρίων, καταφέρνουν να πιάσουν μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

Σε γενικές γραμμές οι startups οφείλουν να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να παρακολουθούν τις κινήσεις των μεγάλων οργανισμών, έτσι ώστε να μην έρχονται προ απροόπτου. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να ψάχνουν για ευκαιρίες που προκύπτουν από τη νέα τάξη πραγμάτων.

 

*Η κ. Κωνσταντίνα Κατσάρη είναι διδάκτωρ του University College London στην οικονομική ιστορία. Ως πρώην ακαδημαϊκός έχει διδάξει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αγγλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα. Σήμερα ασχολείται με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παραμένει σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων στον τομέα της καινοτομίας (http://ekonomiaconsultants.com) ενώ έχει βάλει σε εφαρμογή ένα καινούριο πρόγραμμα επιτάχυνσης και χρηματοδότησης startups (http://startdoms.com)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v