Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πραγματική αντιπολίτευση… δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να ξεσηκώσει τον κόσμο με «αγωνιστικά» μέσα, αλλά κυρίως από το αλματωδώς διευρυνόμενο μέτωπο των νοικοκυριών που χρωστά σε… όποιον μιλάει ελληνικά. Τα νούμερα που σοκάρουν.

Η πραγματική αντιπολίτευση… δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τον Σεπτέμβριο η αντιπολίτευση προσπάθησε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, σηκώνοντας τους τόνους στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στην υγεία, στην ΕΡΤ και σε άλλα μέτωπα. Χωρίς αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, αποκομίζοντας ως μόνο διαφαινόμενο κέρδος τη... συμπόρευση της κ. Θεοδώρας Τζάκρη.

Αν σε αυτά προσθέσει κάποιος και το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν αναταραχές στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. απέναντι στα καυτά μέτωπα της φορολογίας ακινήτων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, τότε εξηγείται γιατί οι περισσότεροι (αναλυτές, επενδυτές, πολίτες) πιστεύουν πως η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει ομαλή πολιτική πορεία τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάιο. Και από κει και πέρα βλέπουμε.

Σε μια ομαλή πολιτική πορεία, βέβαια, ποντάρει και η χρηματιστηριακή αγορά.

Παρ' όλα αυτά, αρκετά στοιχεία εξακολουθούν να διατηρούν εν αμφιβόλω το σενάριο της ομαλής πολιτικής πορείας της χώρας ακόμη και μεσοπρόθεσμα αν η οικονομική ύφεση συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2014, ιδιαίτερα αν δεν συμφωνηθεί την προσεχή άνοιξη με τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές μια ευνοϊκή ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Για του λόγου το αληθές, σημαντικότατο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αναφέρονται στο πρόσφατο εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, και συγκεκριμένα ότι:

• Τα ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το κράτος αυξήθηκαν από τα 2 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου 2013 στα 2,7 εκατομμύρια στο τέλος του φετινού Οκτωβρίου!

Προφανώς, το νούμερο αυτό σχετίζεται με το 1,5 εκατ. των ανέργων συμπολιτών μας, αλλά φαίνεται πως γύρω στο 50% των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο εξακολουθεί να εργάζεται. Απλά οι φόροι του 2013 ήταν τόσο πολλοί που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα εισοδήματά τους, ούτε τοις μετρητοίς, αλλά ούτε και μέσα από το σύστημα των πολύμηνων δόσεων...

Το νούμερο αυτό προφανώς σχετίζεται και με το 30% περίπου των νοικοκυριών που έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (κάρτες, στεγαστική πίστη, δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών) προς τις τράπεζες.

• Τα νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 150.000 στο τέλος Μαΐου 2013 στις 488.000 (+225%) στο τέλος Οκτωβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τρόικα υπολογίζει πως από τον νέο φόρο στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) η εισπραξιμότητα θα περιοριστεί κάπου στο 75%. Το 25% δηλαδή των κατόχων ακινήτων δεν θα μπορέσει να πληρώσει. Ή καλύτερα -με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι ιδιαίτερα εύποροι συμπολίτες μας έχουν πολλά και ακριβά ακίνητα ο καθένας και θα καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο- τουλάχιστον ένα 35% των μικρομεσαίων ιδιοκτητών δεν θα μπορέσει να πληρώσει.

Με άλλα λόγια, στα ήδη υπάρχοντα 2,7 εκατ. νοικοκυριά που δεν μπορούν μέχρι σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο (μέρος αυτών και προς τις τράπεζες και προς τρίτους), θα προστεθούν μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι ενώ η αντιπολίτευση δεν είναι πλέον σε θέση να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους με τα παλιά, γνωστά και «αγωνιστικά» μέσα, αυτό ενδεχομένως να γίνει εφικτό μέσα από την παρατεταμένη υπερφορολόγηση των πολιτών και την ταχύτατη αύξηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που θα οφείλουν στο κράτος, στις τράπεζες και σε... όποιον μιλάει ελληνικά.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται το σενάριο που υποστηρίζει πως η οικονομική ύφεση θα συνεχιστεί και μέσα στο 2014.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v