Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμευση περιουσιών επίορκων πολιτικών

Η μόνη διέξοδος και από τις λιγοστές επιλογές ώστε να αποκτήσει ξανά ο κόσμος εμπιστοσύνη στους πολιτικούς είναι να υπάρξει καταλογισμός των ζημιών. Το θέλουν οι πολίτες, πρέπει να γίνει, γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*
Δήμευση περιουσιών επίορκων πολιτικών
Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και επιτακτικά ζητούν πράξεις από τον πολιτικό κόσμο που να δείχνουν ότι έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και είναι έτοιμοι να συμβάλουν ώστε να γυρίσει σελίδα η χώρα. Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες, με τον βομβαρδισμό τροπολογιών, που ορισμένες σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση συντεχνιών και μικροσυμφερόντων, η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου υπέστη νέο πλήγμα.

Ίσως όσα μέχρι σήμερα ακούγονταν ως πράξεις που θα βοηθούσαν, όπως για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των βουλευτών, να μην είναι αρκετά γιατί στο διάστημα που διαρκεί η κρίση οι πολιτικοί έκαναν λιγότερα από αυτά που ζητούσαν οι πολίτες. Γι' αυτό και ο κόσμος θεωρεί πως μόνο αυτός κάνει θυσίες και οι βουλευτές εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Σήμερα, λοιπόν, η μόνη διέξοδος και μία από τις λιγοστές πλέον επιλογές που υπάρχουν, ώστε να αποκτήσει ξανά ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς, είναι να υπάρξει διοικητικός καταλογισμός των ζημιών. Το θέλουν οι πολίτες και πρέπει να γίνει. Πρέπει κάποιοι να πληρώσουν για την κατάντια της χώρας και για την καταστροφή του παραγωγικού της ιστού.

Είναι γνωστό σε όλους πως ισχύει σήμερα ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που στην πράξη εμποδίζει την ποινική καταδίκη των υπεύθυνων πολιτικών προσώπων για πράξεις ή παραλείψεις που ζημίωσαν τον τόπο.

Στο Ποινικό Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι επιβάλλεται η ελαφρότερη ποινή που καθορίζεται από τους διάφορους νόμους που έχουν ψηφιστεί από την τέλεση της πράξης μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι, ακόμα και εάν αλλάξει, που πρέπει να αλλάξει, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το Δημόσιο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν ποινή σε ποινικά δικαστήρια.

Προκειμένου όμως οι υπαίτιοι υπουργοί να πληρώσουν για τις ζημιές που προκάλεσαν με την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, προτείνω να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό διοικητικός καταλογισμός των ζημιών με το ισόποσο ποσό που ζημιώθηκε το κράτος και δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπεύθυνου πολιτικού προσώπου.

Η άποψή μου στηρίζεται στην αστική ζημιά του Δημοσίου, Άρθρο 105 του εισηγητικού νόμου όπως ισχύει υπέρ των ιδιωτών. Δηλαδή όπως όταν ζημιωθεί ο ιδιώτης και ευθύνεται το Δημόσιο και υποχρεούται το Δημόσιο σε αποζημίωση, έτσι να ισχύει και αντίστροφα από πράξεις ή και παραλείψεις των υπουργών να ευθύνονται οι υπουργοί και να αποζημιώνουν το κράτος δηλαδή το ελληνικό δημόσιο.

Με αυτόν τον τρόπο επιτέλους θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών για όλες τις μέχρι τώρα ανομίες. Πρέπει να το θέλουμε όλοι, πρέπει να το θέλουν και οι νέοι βουλευτές που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές και να το κάνουν πράξη. Είναι απαραίτητο προκειμένου να πάει μπροστά η χώρα, είναι απαραίτητο προκειμένου να μπει τέλος στη ρουσφετολογία, στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και στο όφελος των λίγων που ζημιώνει τους πολλούς.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Αθήνας, Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένος Αναλυτής και Σύμβουλος Διεθνών και Ελληνικών Αγορών.


**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v