Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από επιτόκια 8%, καλύτερη η πτώχευση!

Επιτόκια έως 8% σε ενδεχόμενο roll over μόνο εξοργιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν και όποιοι συναινέσουν υπογράφουν τη θανατική καταδίκη της χώρας, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

  • του Αλ. Μωραϊτάκη*
Από επιτόκια 8%, καλύτερη η πτώχευση!
Επιτόκια έως 8% σε ενδεχόμενο roll over μόνο εξοργιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν και όποιοι συναινέσουν υπογράφουν τη θανατική καταδίκη της χώρας, αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη για τις πράξεις τους.

Αυτοί που επεξεργάζονται ένα τέτοιο σχέδιο είναι επικίνδυνοι για το μέλλον της χώρας και είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, είτε δεν έχουν την αναγκαία γνώση που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Είναι άμεση ανάγκη, κατά τη γνώμη μου, να συσταθεί επιτροπή σοφών από στελέχη της αγοράς και της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία θα μπορέσει να διαπραγματευτεί και να συντάξει προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και τη βιωσιμότητα του έθνους.

Δεν υπάρχει λόγος να μπει η χώρα σε τέτοιες θυσίες και να κάνει τέτοιες περικοπές στην ποιότητα ζωής του ο Έλληνας φορολογούμενος και τα χρήματα να πηγαίνουν στις πληρωμές τόκων, οι οποίοι θα είναι σημαντικά αυξημένοι έναντι των προηγούμενων ετών.

Αν και πολέμιος της πτώχευσης, οφείλω να σημειώσω ότι από την επιβολή επιτοκίου 8% είναι προτιμότερη!

Προφανώς, αυτοί που έβαλαν στο τραπέζι αυτό το επιτόκιο δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της ελληνικής πτώχευσης. Δεν έχουν υπόψη τα Brady Bonds που έδωσαν λύση στη Νότια Αφρική. Δεν περιμένουν ντόμινο. Δεν ενδιαφέρονται να λύσουν ένα ευρωπαϊκό πια, κατά την ταπεινή μου άποψη, πρόβλημα.

Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προφανώς λόγω έλλειψης πείρας των συμβούλων του, δεν διαπραγματεύτηκε σωστά. Ο νέος όμως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν μπορεί να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Δεν μπορεί να δεχθεί επιτόκια 8%. Δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία τέτοια επιτόκια. Δεν μπορούν αυτά τα επιτόκια να αποτελέσουν δείκτη δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Είναι επιτόκια λιανικής και καταναλωτικών δανείων και όχι επιτόκια δανεισμού κρατών!

Όποιοι θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα οφείλουν να τη δανείσουν με χαμηλά επιτόκια και να παράσχουν επιπλέον δάνεια για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δείχνει εδώ και μήνες πως δεν μπορεί να εφαρμόσει το μνημόνιο, λόγω πολιτικού κόστους.

Όμως, δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εμφανίζονται ανίκανοι να λύσουν ένα πρόβλημα που, αν υπήρχαν στις θέσεις αυτές επαγγελματίες της αγοράς, πρόσωπα καταξιωμένα και με βαθιές γνώσεις οικονομικών της πράξης, θα το είχαν λύσει σε μερικές ώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα spreads δεν υποχωρούν, αυτός είναι ο λόγος που οι κερδοσκόποι κάνουν πολύμηνο πάρτι, αυτός είναι ο λόγος που η κρίση εξαπλώνεται.

Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να σηκώσουμε το κεφάλι μας, να ισιώσουμε τη μέση μας και να βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ στα ληστρικά επιτόκια, ΟΧΙ σε μεσοβέζικες λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ΟΧΙ σε περαιτέρω περικοπές χωρίς την απαραίτητη βοήθεια.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε και πρέπει να διαπραγματευτούμε. Η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλάβει στους συμβούλους της στελέχη από την αγορά.

Οι αγορές δεν είναι ψηφοφόροι ή συνδικαλιστές, ή θεωρητικοί που όταν διορισθούν σε κάποια θέση ή πάρουν ένα πρόγραμμα θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της. Οι αγορές απαρτίζονται από νοήμονες ανθρώπους που παίζουν τα δικά τους χρήματα.


* Ο κ. Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, πρόεδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v