Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα

Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο πρόεδρός της θεωρεί ότι δεν χρειάζονται. Στη συνέντευξή του στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr, o κ. Γιούνκερ δηλώνει: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων. Τι λέει για Grexit, Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ακόμα μια συνέντευξη-ποταμό, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην συνέντευξή του στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Γιούνκερ λέει ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, λέει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά» και διαμηνύει ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για automatic reprofiling θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

«Φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα και ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα. 

Τέλος, του έγιναν δύο ερωτήσεις πριν απαντήσει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα ενώ προσθέτει ότι τα WikiLeaks δεν ενόχλησαν τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 


Υπάρχει μια επιλογή, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, την οποία η ελληνική πλευρά μπορεί να ερμηνεύσει ως άδικη, διότι η συμφωνία είναι συμφωνία και οι θεσμοί δεν μπορούν να ζητούν περισσότερα, όμως οι θεσμοί θεωρούν πως είναι απαραίτητα προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;

Ναι, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι μια επιλογή, όμως η Κομισιόν δεν θα προτείνει αυτή την επιλογή.

Αν όλες οι πλευρές συμφωνούν αλλά διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, τι θα συμβεί; 

Όμως δεν είμαστε εκεί. Φτάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή και δεν θέλω να προσθέσω δυσκολίες επί δυσκολιών, λέγοντας τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει η Κομισιόν σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν έχει νόημα για την ώρα.

Η δημοσιοποίηση της ιδέας των έκτακτων μέτρων έχει εγείρει πολλές διαφωνίες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν έχει νόημα να συζητιέται, διότι θα ήταν καταστροφικό να νομοθετήσει μέτρα τώρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018. Θα ήταν καταστροφικό για τους δυνητικούς επενδυτές και η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί βάσει υποθέσεων. Ποια είναι η θέση σας;

Κατανοώ πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς, ως Κομισιόν, είμαστε της άποψης πως όλα τα στοιχεία μας είναι σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα. Αν όμως, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών, παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση η επιλογή, τότε θα την εξετάσουμε σοβαρά. Όμως αυτός δεν είναι ο δρόμος που θα πρέπει να πάρουμε.

Αν όμως λέτε πως δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα, τότε γιατί τα συζητάμε;

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτή την κίνηση, όμως αν οι άλλοι είναι της άποψης πως τα έκτακτα μέτρα προσφέρουν διέξοδο στην κατάσταση και αν αυτά τα μέτρα προταθούν, τότε είμαστε έτοιμοι να τα εκτιμήσουμε, αλλά σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι»; Εννοείτε το ΔΝΤ;

Η εντύπωσή μου είναι πως το ΔΝΤ δεν πιστεύει στα στοιχεία μας. Υπάρχει σκέψη στο ΔΝΤ να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όμως αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί με βάση την πραγματικότητα.

Όλα τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ έπεφτε έξω στις προβλέψεις του. Γιατί να είναι σωστές (οι προβλέψεις) τώρα;

Το ότι έκανες λάθος χθες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνεις λάθος και αύριο, άρα αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε προσεκτικά. Νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη. Με βάση αυτά τα στοιχεία πρέπει να επιστρέψουμε στο θέμα, αν χρειαστεί.

Νομίζετε πως τα στοιχεία της Eurostat μπορούν να πείσουν το ΔΝΤ να συμβιβαστεί;

Δεν γνωρίζω τι πειθώ έχουμε στο ΔΝΤ, αυτό δεν είναι δικό μου θέμα, είναι θέμα του ΔΝΤ.

Έχετε μιλήσει για το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό;

Θα του μιλήσω τις επόμενες μέρες.

Μου είπατε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει «κτήμα» της τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Ωστόσο, το να τους αναγκάζετε να λάβουν έκτακτα μέτρα είναι άλλο πράγμα. Δεν είναι πολιτικά επικίνδυνο να τους ζητάτε να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση;

Έλεγα πως η Κομισιόν δεν τάσσεται υπέρ αυτού του δρόμου.

Η Κομισιόν υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξη αναφορικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όμως φαίνεται πως τα γεγονότα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας. Γιατί εκκρεμεί ακόμα αυτή η αξιολόγηση;

Θα ευχόμουν να είχαμε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό και οι προσπάθειές μας θα πρέπει να ανακατευθυνθούν, προκειμένου να υπάρξει ένας γρήγορος διακανονισμός για την Ελλάδα.

Ναι, αλλά γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα;

Διότι δεν είναι στο τραπέζι όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να την ολοκληρώσουμε.

Ποια είναι τα στοιχεία αυτά;

Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θεσμοί, δηλαδή η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα μείνουν ενωμένοι. Δεν μπορώ να φανταστώ το ΔΝΤ να φεύγει από το πρόγραμμα.

Αν αποδειχθεί αδύνατον να επιτευχθεί συμφωνία, κάποιος πρέπει να κάνει πίσω. Ποιος νομίζετε ότι θα κάνει πίσω;

Αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική υπόθεση. Θα παραμείνουμε ενωμένοι.

Όμως δεν είστε ενωμένοι. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν είναι μυστικό, όλοι μιλούν γι' αυτό, ως εκ τούτου πώς μπορείτε να μείνετε ενωμένοι αν δεν ήσασταν ενωμένοι;

Πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησής σας με την κ. Λαγκάρντ; Είστε πιο αισιόδοξος τώρα απ’ όσο ήσασταν προηγουμένως;

Όταν μίλησα στην κ. Λαγκάρντ, ξεκαθάρισα πως οι βασικές υποθέσεις της Κομισιόν ήταν σωστές και είναι σωστές.

Άρα αληθεύει ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας;

Οι ευρωπαϊκές θέσεις είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Και ποιες είναι αυτές ακριβώς; Για παράδειγμα, το ΔΝΤ θέλει περισσότερα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%. Θα ζητήσετε περισσότερα μέτρα προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ;

Ο στόχος μας δεν είναι να ικανοποιήσουμε το ΔΝΤ. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι ο στόχος του 3,5% να τηρηθεί από όλους. Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και αυτό τώρα πρέπει να ελεγχθεί με βάση τα στοιχεία της Eurostat που θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου, αν είμαστε ή δεν είμαστε εκεί. Δεν έχω δογματική προσέγγιση. Δεν έχει να κάνει με την επιβολή δογμάτων στους άλλους και νομίζω πως η Ελλάδα, ως μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες του κόσμου, χρειάζεται περιθώριο προκειμένου να αποφασίσει από μόνη της με τη δική μας συμφωνία για την ακριβή δομή των προσπαθειών που θα πρέπει να γίνουν. Όμως οι ελληνικές αρχές χρειάζονται περιθώριο για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Επιμένω στην ανάγκη η Ελλάδα να κάνει «κτήμα» της τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Η ΕΕ λέει πως μέτρα 3% του ΑΕΠ είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα το 2018, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι χρειάζονται περισσότερα. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που σας αποτρέπει από το να καταλήξετε σε συμφωνία. Αν τα νούμερα της Eurostat δείξουν πως η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα, θα έχετε «πυρομαχικά» για να πείτε πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ βασίζονται σε απαισιόδοξα σενάρια;

Τα στοιχεία της Eurostat θα δείξουν αν οι υποθέσεις της Κομισιόν είναι σωστές και νομίζω πως είναι. Και γι’ αυτό λέω πως δεν έχει να κάνει με δόγματα αλλά με πραγματικά στοιχεία.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα, όμως αν ρωτήσετε «ποιος θα κάνει συμβιβασμό» κανένας δεν γνωρίζει. Δεν σας ανησυχεί αυτό;

Με ανησυχεί, όμως θα υπάρξει συμφωνία.

Μέχρι πότε;

Όσο το δυνατόν συντομότερα.

Με το όσο το δυνατόν συντομότερα εννοείτε Ιούνιο ή μέσα Μαΐου;

Δεν είναι πολύ έξυπνο ο κάθε θεσμός και όλοι αυτοί που δίνουν συνεντεύξεις να δίνουν ημερομηνίες. Γινόμαστε δέσμιοι των προσδοκιών που μόνοι μας δημιουργούμε.

Όμως και η Κομισιόν έθεσε προθεσμίες, άρα είστε εν μέρει υπεύθυνοι γι' αυτό…

Ναι, γι' αυτό λέω πως δεν είναι έξυπνο.

Έχει ήδη συμβεί και τώρα δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω, άρα όλοι ρωτούν, θα αφήσετε τις διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο, που η Ελλάδα έχει να καταβάλει πληρωμές, για να υπάρξει συμβιβασμός ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός;

Νομίζω πως είναι προς το συμφέρον όλων να τελειώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα και αποκλείω τελείως την πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος. Δεν θα συμβεί.

Γιατί όχι;

Διότι δεν μπορεί να συμβεί.

Τα μέτρα είναι ένα από τα θέματα, το άλλο μεγάλο θέμα είναι το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ δηλώνει εμφατικά πως δεν είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τους οποίους αμφιβάλλει, αλλά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα· πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη χρονική περίοδο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μια πολύ γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πώς και υπό ποια έννοια θα επιτευχθεί αυτή η ελάφρυνση χρέους;

Χάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας την προσέγγιση του «κουρέματος» επί του ονομαστικού χρέους. Αυτό έχει εξαφανιστεί και ευτυχώς δεν αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης. Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εμμείνουμε σε αυτά που αποφασίσαμε το 2012 και αυτά τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος θα πρέπει να συζητηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Απ’ όσο γνωρίζω, αυτή είναι η πρόθεση του Προέδρου του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, αν και τα μέτρα που έχουν περιγραφεί δεν έχουν βραχυχρόνια στήριξη, πρέπει να εφαρμοστούν, διότι νομίζω πως πρέπει να δώσουμε ένα σήμα πως κάτι έχει αλλάξει και τώρα είναι στο δικό μας χέρι να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης χρέους.

Ακούμε επίσης για την επιλογή του αυτόματου re-profiling χρέους, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι στο μέλλον. Αυτό θα εξεταστεί ως επιλογή προκειμένου να συμφωνήσει το ΔΝΤ. Θα συμφωνούσατε στην επιλογή αυτή υπό όρους;

Αυτό εξαρτάται από τους ακριβείς όρους και δεν είμαστε ακόμα εκεί. Το θέμα του χρέους δεν έχει ακόμα συζητηθεί.

Εννοείτε σε έναν ευρύτερο κύκλο, διότι σε περιορισμένο κύκλο έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις και το ESM έχει κάνει ορισμένες προτάσεις, όμως δεν έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup και όλοι ξεχνούν πως οι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που ψηφίζουν, που αποδέχονται ή απορρίπτουν.

Αποκλείω την πιθανότητα το Eurogroup να απορρίψει την όποια συμφωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν χρειάζεται να συζητηθεί τώρα το χρέος.

Όμως αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί. Νομίζω πως αυτό που έλεγε ο κ. Σόιμπλε είναι πως δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα η ανάγκη να συζητηθεί το θέμα. Όμως υπάρχει μια πολιτική ανάγκη.

Δεν συμμερίζεται την άποψή σας.

Όμως εγώ είμαι της άποψης πως το θέμα του χρέους πρέπει να συζητηθεί.

Τι θα γίνει αν αρνηθούν κάποιοι υπουργοί; Δεν μπορείτε να τους αναγκάσετε να το συζητήσουν.

Δεν μπορούν να με αναγκάσουν για το ακριβώς αντίθετο! Θέλουμε να μιλήσουμε για το ζήτημα του χρέους και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας απαγορεύσει να το συζητήσουμε και να το σκεφθούμε.

Άλλο η συζήτηση, άλλο η απόφαση. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να καταλήξετε σε συμφωνία.

Δεν γνωρίζω για προθεσμία για το χρέος.

Κατανοείτε όμως πως δεν θα ήταν καλό για κανέναν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πάρουν μήνες.

Δεν νομίζω πως θα ήταν σοφό να πάρουμε πολύ χρόνο για να ολοκληρώσουμε αυτή τη σημαντική διάσταση του φακέλου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα φέρει στη Βουλή δύο νομοσχέδια, για το ασφαλιστικό και τη φορολογία, τα οποία θα μπορούν να αλλάξουν, και πολλοί θεώρησαν την απόφαση αυτή «μονομερή». Συμφωνείτε;

Ήταν μια μονομερής απόφαση, διότι ελήφθη χωρίς να ενημερωθούν οι θεσμοί, όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να τη λάβει. Όμως δεν ήταν μια σοφή απόφαση, διότι δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν με ανησυχεί πολύ, είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή.

Απ’ όσο γνωρίζω, στείλατε email στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως δεν ήταν καλή κίνηση.

Δεν έστειλα email.

Η Κομισιόν το έστειλε;

Όχι, το έστειλε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Είχε την έγκρισή σας;

Δεν το γνώριζα από πριν.

Είστε υπέρ του email;

Όχι.

Αντιλαμβάνεστε ότι πίσω από αυτή την κίνηση είναι ο φόβος του κ. Τσίπρα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά και οι πιστωτές να αλλάξουν τη συμφωνία και να ζητήσουν περισσότερα μέτρα; Στις διαπραγματεύσεις, συνυπολογίζετε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ή την αποκλείετε τελείως;

Παρακολουθώ πολύ στενά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, όμως δεν είναι ένα από τα στοιχεία των διαπραγματεύσεων. Όμως επαναλαμβάνω πως είμαι της άποψης ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να έχουν περιθώριο για να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις. Άρα, αν το έχουμε αυτό υπόψη, και εγώ το έχω υπόψη, αν το έχουμε στο «ραντάρ» μας, και εγώ το έχω στο «ραντάρ» μου, θα πρέπει να απέχουμε από το να κάνουμε δημοσίως συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει να συζητούμε με την Ελλάδα αλλά όχι να παρεμβαίνουμε απέξω με απαράδεκτο τρόπο.

Αντιλαμβάνεστε πως αν η τελική συμφωνία απορριφθεί από την ελληνική Βουλή, θα μπορούσατε να προκαλέσετε ατύχημα.

Όπως έλεγα προηγουμένως, θέλω η Ελλάδα να κάνει «κτήμα» της τα μέτρα και αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει «κτήμα» της τα μέτρα, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε με απαράδεκτο τρόπο. Αφήστε τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσουν χωρίς να δημιουργείτε προβλήματα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Δημοσιονομικά προβλήματα, το οικονομικό πρόγραμμα και την προσφυγική κρίση. Έχω την εντύπωση πως υπερβολικά πολλοί άνθρωποι ξεχνούν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα. Εγώ το έχω υπόψη μου.

Στην τελευταία μας συνέντευξη, είπατε πως δεν εμπιστεύεστε τον κ. Τσίπρα. Τώρα τον εμπιστεύεστε;

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη Κυριακή και ήταν μια εξαιρετική συζήτηση.

Δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου.

Όχι.

Μπορείτε παρακαλώ να απαντήσετε;

Τον εμπιστεύομαι.

Τα WikiLeaks έβλαψαν τις διαπραγματεύσεις;

Δεν νομίζω. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ανησύχησαν.

Ποια είναι η άποψή σας για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη;

Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη πριν από μήνες και μου άφησε καλή εντύπωση.

Μια τελευταία ερώτηση, θα μπορούσε να επανέλθει στο τραπέζι το Grexit;

Δεν πιστεύω ούτε για δευτερόλεπτο πως θα ήταν σοφό και έξυπνο να ξαναρχίσει αυτή η συζήτηση. Το Grexit δεν συνέβη και δεν θα συμβεί.

Αν και θα μπορούσε να επανέλθει από κάποια κράτη-μέλη;

Δεν θα συμβεί. Αυτοί που ξαναξεκινούν αυτή τη συζήτηση παίζουν με τη φωτιά. Έχουμε αρκετές κρίσεις, δεν χρειαζόμαστε μία ακόμα.

 

*  Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης. Δείτε την αγγλική μετάφραση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v