Οι ευκαιρίες για επιδοτήσεις και απασχόληση

Τα "μυστικά" των προγραμμάτων για επιδοτήσεις εταιρειών και επαγγελματιών. Οι 8 δράσεις που προσφέρουν κατάρτιση και απασχόληση σε ανέργους. Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν. Οι κρίσιμες λεπτομέρειες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι ευκαιρίες για επιδοτήσεις και απασχόληση
Ευκαιρία σε επιχειρήσεις να βρουν ζεστό χρήμα και σε ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας δίνουν προγράμματα του ΕΣΠΑ, που παρουσιάζει σήμερα το Εuro2day.

Παρουσιάζει αναλυτικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τις προϋποθέσεις ένταξης επιχειρήσεων ή επαγγελματιών (νέων ή όχι) σε ένα από τα έξι μεγάλα κοινοτικά προγράμματα που τρέχουν ήδη ή θα ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και ευκαιρίες απασχόλησης μέσα από οκτώ προγράμματα κατάρτισης.

Στις διπλανές στήλες υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα παραπάνω. Οι υποψήφιοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένες βασικές αρχές, οι οποίες εν πολλοίς ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις όπου κάποιος επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες επιδοτήσεων.


Πόσες προτάσεις μπορεί να υποβάλει ένας υποψήφιος;

Κάθε υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα να υποβάλει μία και μόνο επενδυτική πρόταση, η οποία θα αφορά μόνο έναν τόπο υλοποίησης της επένδυσης για την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης. ?εν είναι δυνατή η υποβολή επενδυτικής πρότασης από μια επιχείρηση που να αφορά παραπάνω από έναν τόπο υλοποίησης ή η υποβολή δεύτερης πρότασης από την ίδια επιχείρηση για διαφορετικό τόπο υλοποίησης για την παραγωγική δραστηριότητά της.

Επίσης, θα πρέπει οι δαπάνες του προτεινόμενου έργου να μην έχουν χρηματοδοτηθεί και να μην έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και να μην έχουν υποβληθεί για ένταξη και να μην υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, τόσο για το σύνολό τους όσο και για τις επιμέρους ενέργειες.


Ποια τα ποσοστά της ενίσχυσης;

Τα ποσοστά τη ενίσχυσης ενός επενδυτικού σχεδίου, πλην των λειτουργικών δαπανών, ξεκινούν από 40% και φθάνουν στο 60% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή στην οποία θα γίνει η επένδυση. Η καταβολή της επιδότησης γίνεται τμηματικά ανάλογα με την εξέλιξη της επένδυσης, ενώ παρέχεται και προκαταβολή.


Αποπληρωμή του έργου

Πραγματοποιείται έπειτα από επαλήθευση της ολοκλήρωσης του έργου. Κατά την παραλαβή του έργου, προσδιορίζονται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του κι η ημερομηνία ολοκλήρωσής του, πραγματοποιείται η λογιστική εκκαθάριση και καταβάλλεται στον δικαιούχο η τυχόν οφειλόμενη δημόσια χρηματοδότηση.


Τι συμβαίνει αν η δαπάνη είναι μικρότερη της εγκριθείσας;

Σε περίπτωση όπου η δαπάνη για το σύνολο του έργου είναι τελικά μικρότερη της εγκριθείσας, η δημόσια χρηματοδότηση θα υπολογισθεί επί του πραγματοποιηθέντος και πιστοποιηθέντος κόστους του έργου.


Τι συμβαίνει στην περίπτωση τροποποιήσεων του έργου;

Αλλαγή των επιμέρους στοιχείων της απόφασης χρηματοδότησης ή και του Τεχνικού Παραρτήματος μπορεί να αιτηθεί ο δικαιούχος εφόσον οι τροποποιήσεις συντελούν στην επίτευξη ή βελτίωση των στόχων του έργου και ακολουθούνται οι περιορισμοί που τίθενται στη συνέχεια. Για την εξέταση οποιασδήποτε τροποποίησης απαιτείται η αποστολή έγγραφου τεκμηριωμένου αιτήματος υπογεγραμμένου από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης. Τα αιτήματα θα πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητάς τους, σε συνάρτηση με τις ανάγκες υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Στην περίπτωση όπου η τροποποίηση επιφέρει αλλαγές σε στοιχεία του Τεχνικού Παραρτήματος θα πρέπει να αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή το ενημερωμένο Τεχνικό Παράρτημα με ευδιάκριτα σημειωμένες τις αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με την εκάστοτε ισχύουσα διαμόρφωσή του.


Γίνεται έλεγχος του έργου και πότε;

Η Διαχειριστική Αρχή καθώς και άλλα εξουσιοδοτημένα όργανα ελέγχου διατηρούν το δικαίωμα να ελέγχουν όποτε κρίνεται απαραίτητο την πορεία του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου του έργου, είτε με επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους υλοποίησης του ερευνητικού έργου (στις εγκαταστάσεις του δικαιούχου) μέσω εξέτασης των στοιχείων-παραδοτέων-παραστατικών και λοιπών δικαιολογητικών που υποβάλλονται στο πλαίσιο των Εξαμηνιαίων-Τριμηνιαίων Εκθέσεων Προόδου και της Τελικής Έκθεσης Πεπραγμένων.


Αν μια επιχείρηση, μετά την έγκριση και πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, μπει υπό την ομπρέλα κάποιου franchising, θα είναι επιλέξιμη;

Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης, είτε κατά την υποβολή είτε κατά την ολοκλήρωση του έργου, δεν μπορούν να επιδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος για τους μικρομεσαίους.


Ποιος ο προϋπολογισμός του έργου στη δράση για τις ΜμΕ

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται:

από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση»
· από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα «Τουρισμός» και
· από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο -Υπηρεσίες».

Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτική πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του μέγιστου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της θεματικής ενότητας στην οποία έχει υποβάλει πρόταση. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου είναι το σύνολο της επενδυτικής πρότασης και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους καλύπτεται αποκλειστικά με ιδιωτική συμμετοχή.


Μπορεί σε περίπτωση επιχορηγούμενης επένδυσης σε νέα θέση εργασίας να είναι σύζυγος άνδρας ή άλλος συγγενής;

?εν τίθενται περιορισμοί ως προς το φύλο ή τη συγγενική σχέση του νεοπροσλαμβανόμενου με τη δυνητική δικαιούχο.

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v