Τι σημαίνει το «ντου» των ξένων στα ελληνικά έντοκα

Το 70% περίπου της χθεσινής έκδοσης των εντόκων 13 εβδομάδων πήγε στους  ξένους επενδυτές και το επιτόκιο υποχώρησε στο 0,99%. Δεν είναι τυχαίο και δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.

Τι σημαίνει το «ντου» των ξένων στα ελληνικά έντοκα
Πριν ακόμη μπει το 2018, πολλοί στην αγορά ομολόγων εκτιμούσαν πως ένα από τα κύρια στόρι της χρονιάς θα ήταν η σύγκλιση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων με τα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωζώνης.

Είχαμε αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα κι εμείς πριν λίγο καιρό.

Αν και δεν είμαστε ακόμη καν στο μισό του μήνα, η σύγκλιση είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων και μακροοικονομικά στοιχεία έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τάση επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά χθες, με το επιτόκιο στη δημοπρασία του εντόκου 13 εβδομάδων να διαμορφώνεται στο 0,99%.

Είχε προηγηθεί η σημαντική υποχώρηση του επιτοκίου στα  έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων κάτω από την απόδοση του 2ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα, εξομαλύνοντας το βραχυπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης.

Ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος ήταν ένα τηλεγράφημα του Bloomberg που ανέφερε ότι το αμερικανικό 2ετές κρατικό ομόλογο είχε υψηλότερη απόδοση από το αντίστοιχο της Ελλάδας.  

Φυσικά, η σύγκριση θα έπρεπε να συμπεριλάβει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, αφού οι δυο χώρες έχουν διαφορετικά νομίσματα.

Το γεγονός είναι πως μετά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων με τη συμμετοχή των ξένων να πλησιάζει το 70%, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές μοιράζονται την πίτα των εντόκων γραμματίων ύψους 14,9 δισ. ευρώ περίπου 50-50.

Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες αποδεσμεύουν ένα μέρος της ρευστότητας που είχαν σε έντοκα γραμμάτια για άλλες χρήσεις.

Μάλιστα, η ενισχυμένη ζήτηση από το εξωτερικό σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση των επιτοκίων σηματοδοτεί περαιτέρω υποχώρηση του μεριδίου αγοράς των τραπεζών σε έντοκα.

Όπως παρατηρούσε χθες τραπεζίτης, οι αγορές εντόκων με δανεισμό από τον ELA καθίστανται ασύμφορες αφού το κόστος του ELA είναι 1,55% και των εντόκων γραμματίων είναι ή κατευθύνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δυνητικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μέρος της ανωτέρω ρευστότητας για να συμμετάσχουν στις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι εποπτικές αρχές θα δώσουν το πράσινο φως.   

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των ελληνικών επιτοκίων διευρύνει την απόσταση που χωρίζει τη διαβάθμιση της χώρας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης από εκείνη που συνεπάγεται το τωρινό επίπεδο των επιτοκίων/αποδόσεων.

Θυμίζουμε ότι η S&P και η Fitch αξιολογούν τη χώρα με «Β-» και η Moody’s ακόμη χαμηλότερα.

Τα τωρινά επίπεδα επιτοκίων υποδηλώνουν αρκετά υψηλότερες βαθμίδες αξιολόγησης.

Επομένως, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν έναν επιπλέον λόγο για να κινηθούν.

Με τα ελληνικά ομόλογα να προσφέρουν, ακόμη, συγκριτικά πολύ υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με άλλα στην Ευρωζώνη, το κλίμα για την Ελλάδα να βελτιώνεται διεθνώς και το κυνήγι των αποδόσεων από ξένα funds να συνεχίζεται, οι πιθανότητες περαιτέρω αποκλιμάκωσης των αποδόσεών τους είναι αυξημένες υπό την προϋπόθεση ότι το κλίμα στις διεθνείς αγορές θα παραμείνει καλό.

Όμως, η σύγκλισή τους με τις αποδόσεις άλλων κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη δεν θα είναι αναγκαστικά γραμμική.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v