Σταματήστε να μας δουλεύετε, κύριοι!

Η εξουσία είναι γλυκιά αλλά για να τη γευθεί κανείς θα πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους. Oι πρόεδροι του ΣYΡIZA και της ΝΔ τό γνωρίζουν πολύ καλά και γι' αυτό λένε πράγματα που είτε τους εκθέτουν, είτε θα τους εκθέσουν αργότερα.

Σταματήστε να μας δουλεύετε, κύριοι!

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει χάσει το 25% της οικονομικής πίτας της μέσα σε λίγα χρόνια.

Εχει επίσης 25% ανεργία, έχει συνυπογράψει ένα 3ετές μνημόνιο που περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους αρκετών δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 και πάει σε κάλπες για τρίτη φορά σε 9 μήνες.

Κι όμως, η προεκλογική εκστρατεία που διεξάγεται μέχρι στιγμής δεν ασχολείται με την ουσία.

Ασχολείται με οτιδήποτε άλλο θα φέρει ψήφους, ή θα πλήξει το αντίπαλο κόμμα.

Όπως παλιά. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε από τότε μέχρι σήμερα.

Τις τελευταίες δύο μέρες γίναμε εκ νέου μάρτυρες αυτής της κατάστασης, με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Ας ξεκινήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν ένα μέτρο που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισε η ελληνική Βουλή.

Υπήρχαν μάλιστα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -εμείς γνωρίζουμε έναν σχετικά προβεβλημένο- που επιχειρηματολογούσαν υπέρ της επιβολής του ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Το επιχείρημα ήταν ότι δεν ήταν δίκαιο να επιβληθεί ΦΠΑ στα φροντιστήρια που πάνε «τα παιδιά του λαού» και να μην επιβληθεί στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που πάνε παιδιά πιο εύπορων οικογενειών.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά ο ΦΠΑ 23% επιβλήθηκε στα φροντιστήρια. Λίγο αργότερα επεκτάθηκε στα ιδιωτικά σχολεία ως ισοδύναμο μέτρο.

Ηταν μια πράξη συνεπής με την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό συμπεριλήφθηκε στη σελίδα 35 του προγράμματός του.

Όμως, είναι επίσης ένα μέτρο που προκαλεί ανατροπές σε δεκάδες χιλιάδες οικογενειακούς προϋπολογισμούς εντελώς ξαφνικά και γι' αυτό έχει πολιτικό κόστος.

Οι του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν προφανώς αυτή την πραγματικότητα και έσπευσαν χθες να περιορίσουν τη ζημιά, τασσόμενοι εναντίον του μέτρου.

Όμως, η συγκεκριμένη πιρουέτα, που έχει σαφή ψηφοθηρικά κίνητρα, μπορεί να πλήξει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, αντί να τη βοηθήσει.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, θα ήταν προτιμότερο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπερασπισθεί την επιλογή του, αντί να κάνει το αντίθετο.

Κι αυτό γιατί ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι παίζεται.

Όμως, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να «τσιμπήσει» ψήφους, μιμούμενος τις παραδοσιακές πρακτικές των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα.

Το ίδιο επιχειρεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία με τους αγρότες. Ένα άλλο αγαπημένο παιδί του πολιτικού συστήματος.

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα φορολογικά μέτρα που θα εξισώσουν τη μεταχείριση των αγροτών με τους υπόλοιπους Ελληνες γιατί θα πλήξουν τον πρωτογενή τομέα.

Για να μην ξεχνάμε, πάνω από 9 στους 10 Ελληνες αγρότες δήλωναν εισόδημα 400 ευρώ ή λιγότερα τον μήνα, μέχρι πρόπερσι.

Επιπλέον, οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν φορολογούνταν μέχρι κάποιο αξιοπρόσεκτο ποσό, π.χ. 10 με 12 χιλιάδες ετησίως, ενώ το φορολογητέο εισόδημα υπόκειτο σε συντελεστή 13%.

Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί προφανώς δίκαιο και σωστό αυτό το φορολογικό καθεστώς.

Όμως, δεν μας λέει ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα από τη φορολογία των αγροτών και ποιοι θα τα πληρώσουν.

Μήπως οι αστοί εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους παρόμοια προνομιακή φορολόγηση και έχουν γονατίσει από τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές;

Ισως η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ να είναι αποδοτική πολιτικά βραχυπρόθεσμα.

Όμως, θα αποδειχθεί πιθανότατα ζημιογόνος μεσοπρόθεσμα, γιατί θα κληθεί είτε να την πάρει πίσω, είτε να επιβαρύνει περισσότερο τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Δυστυχώς, τα δύο ανωτέρω παραδείγματα αποδεικνύουν κάτι απλό.

Τα κόμματα εξουσίας μυαλό δεν βάζουν, παρότι γνωρίζουν ότι ίσως κληθούν να κυβερνήσουν τη χώρα και να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v