O Tσίπρας, ο Πούτιν και η εκκλησία!

Η Ελλάδα και η Ρωσία είναι δύο φίλες αλλά διαφορετικές χώρες των οποίων τα συμφέροντα άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν. Τα πιθανά ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Μόσχα και τα δώρα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Η οικονομία και η εκκλησία.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Μόσχα μπορεί να τον βοηθήσει να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό γιατί θα εμφανισθεί να στέλνει μήνυμα ανεξαρτησίας προς τους εταίρους-δανειστές, όπως επεσήμανε χθες η Wall Street Journal.

Ο στόχος του πρωθυπουργού θα διευκολυνθεί περισσότερο αν ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν επιλέξει να κάνει κάποια «δωράκια» προς την Ελλάδα.

Εμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρούν πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όμως, δεν θα πρόκειται για οικονομική βοήθεια.

Κι αυτό γιατί αφενός η Ελλάδα δεν την έχει ζητήσει και αφετέρου γιατί η Ρωσία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το ρούβλι αποδυναμωμένο.

Οι ίδιοι δείχνουν δύο τομείς όπου η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε χειρονομίες καλής θέλησης προς την Ελλάδα.

Η τιμή του φυσικού αερίου που πληρώνει η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς. Πολύ περισσότερο όταν είναι η υψηλότερη τιμή στη Δυτική Ευρώπη παρά τη μείωση που συμφωνήθηκε το 2013.

Ο άλλος τομέας είναι τα αγροτικά προϊόντα, όπως ροδάκινα, κεράσια, ακτινίδια κ.ά. Όμως, οι παρατηρητές σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει πλήρης άρση του εμπάργκο λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.

Τα ποσά είναι σχετικά μικρά αν αναλογισθεί κάποιος ότι οι εξαγωγές ροδακίνων προς τη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι σε 28 εκατ. ευρώ από 34-35 εκατ. ευρώ το 2013. Η διαφορά υπερκαλύφθηκε από τις κοινοτικές αποζημιώσεις.

Όμως, το ρωσικό εμπάργκο μπήκε πέρυσι αφότου είχαν πουληθεί ήδη τα περισσότερα ροδάκινα. Δεν συμβαίνει το ίδιο φέτος.

Προσπάθειες να παρακαμφθεί το εμπάργκο μέσω τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., π.χ. Αλβανία, Σερβία, Τουρκία, Αίγυπτος, φαίνεται να συναντούν δυσκολίες.

Επομένως, τυχόν μερική, έστω, άρση του εμπάργκο, έχει την αξία του.

Όμως, οι επαΐοντες θεωρούν βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα ζητήσουν ανταλλάγματα.

Μερικά εξ αυτών θεωρούνται «αθώα» με μια πρώτη ματιά, αλλά δεν είναι. Κι αυτό γιατί άπτονται γεωπολιτικών συμφερόντων.

Η Ρωσία θα ήθελε να αναγνωρίσει η Ελλάδα την προσάρτηση της Κριμαίας. Όμως, αυτό θεωρείται αδύνατον από τη στιγμή που υπάρχει η Κύπρος.

Επίσης, θα ήθελε η Ελλάδα να διαφοροποιηθεί πιο πολύ από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στο ζήτημα των κυρώσεων προς τη Ρωσία, διασπάζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο.

Όμως, δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που η χώρα χρωστάει πάνω από 190 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, πάνω από 100 δισ. στο ευρωσύστημα και ποντάρει σε κοινοτικά κονδύλια ύψους αρκετών δισ. ευρώ ετησίως για δημόσιες επενδύσεις.

Η Ρωσία θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει να επιτραπεί να εορτασθούν με μεγαλοπρέπεια στις 9 Αυγούστου τα 1.000 χρόνια από την ίδρυση της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα στο Αγιο Ορος.

Πρόκειται για το ρωσικό μοναστήρι που έχει επισκεφθεί επανειλημμένα στο παρελθόν ο πρόεδρος Πούτιν.

Μέρος των κτημάτων της Μονής καλλιεργεί ο Τσάνταλης, παράγοντας το αγιορείτικο κρασί, όπως ακούμε.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ της Τσάνταλης και των ηγουμένων του ρωσικού μοναστηριού υπεγράφη στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τότε είχαν απομείνει μια χούφτα Ρώσοι ιερωμένοι από 10.000 περίπου γύρω στο 1911.

Η ρωσική κυβέρνηση θα θέλει να επιτραπεί να επισκεφθούν τη Μονή χιλιάδες Ρώσοι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Κάποιοι από τους προσκαλεσμένους θα μπορούσαν να «χαθούν» για να στελεχώσουν το μοναστήρι, προειδοποιούν άλλοι.

Ακόμη κι αυτό ακούγεται αθώο, αλλά δεν είναι, διαβεβαιώνουν οι επαΐοντες.

Οι τελευταίοι επισημαίνουν ότι οι μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις θα βοηθήσουν το ρωσικό στόχο που θέλει να αναδείξει το Πατριαρχείο της Μόσχας ως πρώτο τη τάξει στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, αντικαθιστώντας το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Είναι κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά ούτε κι η αμερικανική και πιθανόν ούτε η τουρκική.

Όμως, η Μόσχα αναμένεται να θέσει πιθανόν κι άλλα ζητήματα όπως το ρωσικό νεκροταφείο του Πειραιά. Στο τελευταίο έχουν συληθεί τάφοι όπως μαθαίνουμε. Όμως, ντόπια συμφέροντα ίσως εναντιωθούν.

Υπάρχει επίσης το ρωσικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης όπου πιθανόν δεν υπάρχουν πλέον τάφοι.

Πολλές φορές διαβάζουμε στον Τύπο δημοσιεύματα που εξαίρουν τη φιλική σχέση της Ελλάδας και της Ρωσίας, κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι ορθόδοξες.

Οντως, η Ορθοδοξία μπορεί να ενώνει τους δύο λαούς.

Όμως, μπορεί και να τους χωρίσει όταν άλλα συμφέροντα, π.χ. γεωπολιτικά, μπαίνουν στη μέση.

Εν πάση περιπτώσει, η Μόσχα ίσως δώσει κάποια δώρα στον κ. Τσίπρα γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Όμως, το μέγεθος των δώρων προς την Αθήνα θα είναι ανάλογο των παραχωρήσεων που θα κάνει η τελευταία σε άλλα θέματα όπως η εκκλησία.

Ας μην το ξεχνάμε.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v