H κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι οι δανειστές θα ικανοποιηθούν από την λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα τους παρουσιάσει, οδηγώντας στην εκταμίευση κάποιας υποδόσης από τα 7,2 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι συνθήκες ρευστότητας στη πραγματική οικονομία χειροτερεύουν.
Από την άλλη πλευρά, επισήμως, οι δανειστές κρατάνε στάση αναμονής, περιμένοντας το ελληνικό δείγμα γραφής.
Όμως, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους, ορισμένοι από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από την συνεργασία με την ελληνική πλευρά.
Ορισμένοι δεν διστάζουν να πουν ότι κάνουν διακοπές στην Αθήνα, υπονοώντας ότι δεν μπορούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους, π.χ. έλλειψη στοιχείων, πλημμελής συνεργασία με τους έλληνες ομολόγους τους.
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα εμφανίσει μια εκτενή λίστα μέτρων και άλλων μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα.
Όμως, η λίστα των μέτρων δεν θα πρέπει να είναι έκθεση ιδεών με κάποιους αριθμούς δίπλα της γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα επιστραφεί για βελτιώσεις.
Αν και ίσως είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς γι' αυτό, το πιθανότερο είναι ότι θα προκύψουν διαφωνίες με τους δανειστές για τις επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων στα δημόσια οικονομικά κι αλλού κατά την άποψή μας.
Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά δεν έχει επαρκή εμπειρία σε θέματα αξιολόγησης-κοστολόγησης τέτοιων μέτρων.
Είναι επίσης πιθανό ότι η λίστα δεν θα εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις που οι δανειστές θεωρούν απαραίτητες.
Αν η εκτίμηση είναι σωστή, το θρίλερ με την λίστα θα συνεχισθεί.
Είτε μέχρις ότου κυβέρνηση και δανειστές βρουν κοινό τόπο, είτε μέχρις ότου τελειώσουν τα λεφτά του ελληνικού κράτους.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το σαφάρι αναζήτησης ταμειακών διαθεσίμων με δέλεαρ το υψηλότερο επιτόκιο στο εσωτερικό και ειδικότερα τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, π.χ. Ταμεία, ΔΕΚΟ κ.τ.λ., καλά κρατεί.
Στο γαϊτανάκι μπήκε επίσης η Περιφέρεια Αττικής, ο ΟΑΕΔ και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι φορείς.
Σκοπός να συγκεντρωθούν αρκετά λεφτά ώστε να μπορεί το Δημόσιο να πληρώνει τις βασικές υποχρεώσεις του όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
Φυσικά, αυτό το γαϊτανάκι δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα.
Έχει ημερομηνία λήξεως την μέρα που θα στερέψουν τα λεφτά.
Η τελευταία πάει μεν όλο και πιο πίσω χρονικά αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όσο εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Αν λοιπόν οι δανειστές δεν κρίνουν ικανοποιητικές ως προς το περιεχόμενο και την κοστολόγηση τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, το θρίλερ θα συνεχισθεί.
Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να έχουμε δει την λίστα αλλά με βάση αυτά που ακούγονται, το τελευταίο σενάριο συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες κατά την ταπεινή μας άποψη.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.