Όσοι είχαν επενδύσει πολλά στο πρόγραμμα αγοράς ελληνικών τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολογιών από την ΕΚΤ θα πρέπει να μην ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας χθες τις προϋποθέσεις.
Αν μάλιστα η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά τιτλοποιημένα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ, έχει δίκιο, αρκετοί ίσως απογοητευθούν περισσότερο.
Κι αυτό γιατί το συνολικό ποσό μπορεί να μην ξεπεράσει τα 6 με 8 δισ. ευρώ μαζί με τις καλυμμένες ομολογίες σε βάθος διετίας και ίσως κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Εξυπακούεται ότι η κεφαλαιακή βοήθεια προς τις τράπεζες από αυτήν την πηγή είναι πολύ μικρότερη μέσω της μείωσης του σταθμισμένου για ρίσκο ενεργητικού.
Αυτό ενισχύει τις υποψίες ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την επιπρόσθετη ρευστότητα από τις πωλήσεις των ανωτέρω στοιχείων ενεργητικού για να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ, παρά για να δώσουν νέα δάνεια.
Δεν υποτιμούμε τη σημασία του μέτρου, όμως σίγουρα δεν είναι εκείνο, τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή, που θα αλλάξει το παιγνίδι στην οικονομία της ευρωζώνης και της Ελλάδας.
Όπως αναμενόταν από τους πιο υποψιασμένους, το «δώρο» προσφέρθηκε με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της χώρας σε κάποιο απροσδιόριστο πρόγραμμα με την Ε.Ε.
Κατά την άποψή μας, ο κ. Ντράγκι είναι ενημερωμένος για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, το τέλος της τρόικας και την έξοδο του ΔΝΤ που επιθυμεί η κυβέρνηση.
Κεντρικό ρόλο σ' αυτήν την πορεία διαδραματίζει και θα διαδραματίσει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ που αφικνείται σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Μια άφιξη που μερικοί συνδέουν με τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Μια άφιξη που ίσως σηματοδοτεί ότι ο πρωθυπουργός δεν γύρισε με κάτι χειροπιαστό από τη συνάντηση που είχε με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές.
Δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι των δανειστών μιλάνε σε off the record συνομιλίες τους για σύμφωνο της Ελλάδας με την Ε.Ε. που θα υποστηρίζεται πιθανόν από κάποιας μορφής πιστωτική γραμμή.
Η Ελλάδα θα λάβει όλα όσα ζητάει, π.χ. τέλος του μνημονίου, τέλος της τρόικας και έξοδος του ΔΝΤ, σύμφωνα με τους ίδιους.
Είναι προφανές ότι ο κ. Γιούνκερ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και «πώληση» του ελληνικού συμφώνου σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Όμως, ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Ντράγκι είναι σε θέση να σώσουν την κυβέρνηση αν δεν θέλει η ίδια να σωθεί.
Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο σε τμήματα του πληθυσμού, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη.
Παρ΄ όλα αυτά, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για απελευθέρωση σημαντικού αριθμού «αιχμαλώτων» όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.