Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτε πίσω το ρουσφέτι με το ΦΠΑ στην εστίαση!

Η εικόνα που υπάρχει για τις επιπτώσεις από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης, αλλά την άρνηση της τρόικας. Με τη φοροκλοπή του ΦΠΑ στο φόρτε της είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι η κυβέρνηση θα διορθώσει το λάθος της.

Πάρτε πίσω το ρουσφέτι με το ΦΠΑ στην εστίαση!
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% ήταν προεκλογική δέσμευση της Ν. Δημοκρατίας, που καθ' οδόν ενστερνίστηκαν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Ακόμη, κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός δεν εναντιώθηκε στο μέτρο.

Η μοναδική που εναντιώθηκε ήταν η τρόικα γιατί εκτιμούσε ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από 100 έως 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όμως, δεν είχε κανέναν λόγο να επιμείνει από ένα σημείο και μετά για δύο λόγους:

Πρώτον, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει τη διεκδίκηση της μείωσης του ΦΠΑ πολιτική παντιέρα και δεν επιθυμούσε να πάει κόντρα.

Τα ειρωνικά βλέμματα των εκπροσώπων των πιστωτών κάθε φορά που κυβερνητικά στελέχη ξανάφερναν το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ τα έλεγε όλα, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν.

Δεύτερον, η κυβέρνηση αποδέχθηκε να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες στα έσοδα με άλλον ισοδύναμο τρόπο, οπότε πέτυχαν αυτό που τους καίει.

Η κυβέρνηση είχε επιμείνει στη μείωση του ΦΠΑ, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, τη μείωση των τιμών και τη σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων.

Ακόμη και τον Laffer θυμήθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ισχυριζόμενοι ότι η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης θα έφερνε περισσότερα έσοδα στο κράτος.

Έναν περίπου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου, η μειοψηφία των καταστημάτων φέρεται να έχει προχωρήσει σε μείωση 5% των τιμών, που είναι η ελάχιστη μέχρι στιγμής.

Αναμφίβολα, κάποιες εταιρείες δεν προχώρησαν σε μείωση γιατί είχαν απορροφήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ στο παρελθόν. Αυτές αποκατέστησαν τα περιθώρια κέρδους τους. Άλλες επιχειρήσεις απλώς επωφελήθηκαν αφού δεν μείωσαν τις τιμές, ούτε τώρα, ούτε παλαιότερα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλειονότητα των καταστημάτων δεν κόβει αποδείξεις σε όλους τους πελάτες της.

Κοινώς, από τη μια φοροκλέβουν αφού δεν αποδίδουν στο κράτος τον ΦΠΑ που πλήρωσαν οι πελάτες τους και από την άλλη φοροδιαφεύγουν.

Κάποιοι το κάνουν επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όμως άλλοι το κάνουν για μεγαλύτερα κέρδη.

Ούτε ασφαλώς μπορεί να ισχυρισθεί κανείς σοβαρά ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έκανε το τουριστικό προϊόν πιο ανταγωνιστικό.

Όσον αφορά την επίπτωση στις πωλήσεις, δεν είναι εύκολο να βγάλει κάποιος συμπεράσματα, αν και μάλλον είναι πολύ μικρή. Όση μπορεί να έχει η εξοικονόμηση του 1,5 ευρώ σε λογαριασμό 30 ευρώ σε ένα κατάστημα που έκοψε τις τιμές κατά 5%.

Είναι γνωστό ότι το μέτρο της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ έχει πιλοτικό χαρακτήρα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, και επομένως η κυβέρνηση μπορεί να το τραβήξει μέχρι τότε για εκλογικούς λόγους.

Όμως, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει έστω και 50 εκατ. ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, σε μια περίοδο όπου αγωνίζεται να δείξει πρωτογενές πλεόνασμα για να εξασφαλίσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πίσω το ρουσφέτι της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες των κρατικών εσόδων.

Τα ισοδύναμης απόδοσης μέτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v