Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο μισθωτοί διαφορετικών ταχυτήτων όσον αφορά την αντιμετώπισή τους από το κράτος.
Υπάρχουν επίσης και συνταξιούχοι διαφορετικών ταχυτήτων.
Πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, ο σχεδιασμός του μνημονίου προέβλεπε ότι οι συντάξεις των στρατιωτικών συνταξιούχων θα προσαρμόζονταν στα δεδομένα του νέου μισθολογίου του δημοσίου, με αποτέλεσμα να προκύψουν οικονομίες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τον προϋπολογισμό.
Τώρα που οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν, όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις των απόστρατων δεν θα μειωθούν.
Τα λεφτά θα βρεθούν από αλλού.
Κι εσένα τι σε χαλάει που δεν μειώθηκαν οι συντάξεις των απόστρατων, μπορεί να αντιτάξει κάποιος.
Ίσως μάλιστα προσθέσει ότι η εξοικονόμηση απ' αυτόν τον τομέα ήταν μεγαλύτερη κατα 38 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχικά προβλεπόμενη.
Οι λόγοι είναι απλοί:
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη «ευαισθησία» προς τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων σε αντίθεση με άλλους που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.
Αργά ή γρήγορα, το κενό των 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό θα εμφανιστεί ξανά τα επόμενα χρόνια.
Όμως, θα κληθούν να το αναπληρώσουν οι λοιποί φορολογούμενοι αφού θα έχει ξεχασθεί ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι συντάξεις των στρατιωτικών τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε σχέση με άλλους συνταξιούχους του δημοσίου.
Μερικοί ίσως επιχειρηματολογήσουν ότι οι συντάξεις των απόστρατων έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια.
Αυτό είναι σωστό, αλλά το ίδιο ισχύει και για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.
Ας μην ξεχνάμε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ανακεφαλαιοποιητικό.
Κοινώς, οι κύριες συντάξεις δεν προσδιορίζονται από τις οικονομίες μιας ζωής των δικαιούχων.
Αντίθετα, προέρχονται από τις εισφορές των εν ενεργεία απασχολούμενων που βαίνουν μειούμενες λόγω ανεργίας και υπογεννητικότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποια άλλα πράγματα, π.χ. ωφελήματα σε είδος, που ευκόλως παραλείπονται.
Οι απόστρατοι μπορούν να πηγαίνουν διακοπές το καλοκαίρι σε διάφορα θέρετρα ανά την επικράτεια με πολύ μικρό κόστος, έχουν στη διάθεσή τους στρατιωτικά νοσοκομεία κ.τ.λ., κάτι που δεν συμβαίνει με άλλους συνταξιούχους.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ύψος των σημαντικών αυξήσεων στις συντάξεις που έλαβαν οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι την περίοδο 2004-2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς να δικαιολογούνται.
Επομένως, οι περικοπές στις συντάξεις για τις οποίες διαμαρτύρονται έντονα ξεκίνησαν από το υψηλότερο επίπεδο του 2009.
Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση συνεργασίας δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τους απόστρατους.
Πριν από λίγο καιρό πέρασε ειδική διάταξη σε νομοσχέδιο, κατεβάζοντας στα 47 έτη(!) από 53 που ήταν προηγουμένως το όριο ηλικίας κάτω από το οποίο αναστελλόταν η καταβολή της σύνταξης για όσους στρατιωτικούς συνταξιούχους εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται.
Δεν υφίσταται κανένας περιορισμός ηλικίας αν η αποχώρηση από την υπηρεσία των ένστολων δεν ήταν οικειοθελής.
Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, η αναστολή της κύριας σύνταξης/ξεων ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση ανέβασε το ποσό της κύριας σύνταξης/κύριων συντάξεων των απόστρατων που δεν κόβεται στα 1.980 ευρώ μικτά μηνιαίως.
Η επικουρική/ές σύνταξη/εις δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του ανωτέρω ποσού.
Πάνω απ' αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στα 60 ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, το ποσό της σύνταξης περικόπτεται κατά 70%.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ακόμη κι όταν η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τμήματα του πληθυσμού βρίσκονται σε τραγική κατάσταση το να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.
Η προνομιακή μεταχείριση των απόστρατων έναντι της μεγάλης μερίδας των υπόλοιπων συνταξιούχων -καθότι υπάρχουν άλλοι συνταξιούχοι, π.χ. δικαστικοί, με αποδοχές άνω των 50 χιλ. ευρώ ετησίως- το αποδεικνύει.
Αν σκοπός του γκουβέρνου ήταν να ικανοποιήσει τη συγκεκριμένη ομάδα, θα πρέπει να το πέτυχε.
Δεν πιστεύουμε όμως ότι ικανοποίησε τους υπόλοιπους, που πληροφορούνται τι γίνεται με οργανωμένες ομάδες την εποχή των μνημονίων, και σίγουρα δεν τόνωσε τη φορολογική τους συνείδηση.
Dr. Money
*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;
Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.