Δολάριο εναντίον ευρώ; Σημειώσατε 1!

Το ευρώ επρόκειτο να είναι ο μεγάλος αντίπαλος του δολαρίου στη μάχη για το αποθεματικό νόμισμα της υφηλίου. Όμως, μάχη δεν φαίνεται να υπάρχει παρά την ισχυροποίησή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Δολάριο εναντίον ευρώ; Σημειώσατε 1!
Το ΔΝΤ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2012 για τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Από τη στιγμή που το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου το γ΄ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, θα περίμενε κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είχαν ενισχύσει τα αποθεματικά τους σε αυτό.

Όμως, μια ματιά στα σχετικά στοιχεία δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ανήλθε στο 62%, παραμένοντας σταθερό για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων κρατών αύξησαν τα δολαριακά τους αποθέματα κατά 44 δισ. δολάρια το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ οι αντίστοιχες των αναδυόμενων οικονομιών πρόσθεσαν 59 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, το μερίδιο του ευρώ υποχώρησε στο 24,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2012, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002, όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έπνεε τα λοίσθια έναντι του δολαρίου.

Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε σημαντικό βαθμό η υποχώρηση του μεριδίου του ευρώ αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας.

Η τελευταία προέβη σε μεγάλες πωλήσεις ευρώ το β΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τις οποίες μερικοί αναλυτές ανεβάζουν σε 50 δισ. ευρώ και άνω.

Οι εκτιμήσεις θέλουν η ελβετική κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της σε ευρώ κατά 20 δισ. και άνω το γ΄ τρίμηνο.

Η μειωμένη έκθεση των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2012 όπου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιείτο έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον
, η αποθεματοποίηση του ευρώ δεν μπορεί να αποδοθεί σε λόγους αποτίμησης αφού δεν έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Δεύτερον, η μειωμένη έκθεση των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ την ίδια περίοδο όπου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδιζε έδαφος παραπέμπει σε μια ηθελημένη πολιτική αποθεματοποίησης.

Αναμφισβήτητα, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η προφανής αδυναμία των πολιτικών της να την ελέγξουν εγκαίρως πρέπει να έχουν παίξει ρόλο.

Αυτό όμως δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών μειώνουν τα αποθέματά τους σε ευρώ, παρότι το τελευταίο ανακάμπτει, αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.

Το τελευταίο σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα βρει περισσότερα εμπόδια μπροστά του, αν και συνεχίζει να έχει βοήθεια από τη συρρίκνωση των spreads στην ευρωπεριφέρεια.

Πάντως, το ευρώ έχει χάσει τη μάχη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος από το δολάριο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v