Με μεσοβέζικες λύσεις δουλειά δεν γίνεται

Η αναβλητικότητα στη λήψη σημαντικών αποφάσεων έχει φέρει τη χώρα στον γκρεμό. Όμως, φαίνεται ότι συνεχίζουμε να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας, όπως δείχνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με μεσοβέζικες λύσεις δουλειά δεν γίνεται
Το συμφέρον της εθνικής οικονομίας απαιτεί η ανακεφαλαιοποίηση των «βιώσιμων» ελληνικών τραπεζών και η αναδιάρθρωση των υπολοίπων να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε υψηλά επίπεδα είναι απαραίτητη για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών αλλά και των ανταγωνιστών τους στην ευρωζώνη, ώστε να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και να χρηματοδοτηθεί πιο άνετα ο ιδιωτικός τομέας.

Κι όμως, η συμπεριφορά των εμπλεκομένων δείχνει, ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή τους, ότι πρώτο μέλημα είναι να διατηρήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι τον έλεγχο των τραπεζών, συμπιέζοντας όσο είναι δυνατόν τα ποσά που πρέπει να διαθέσουν στις μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Γι’ αυτόν τον σκοπό επιστρατεύθηκε η δημιουργική λογιστική με τα SPVs κ.τ.λ., που όμως δεν είχε λάβει υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και επομένως θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του κλαμπ, π.χ. σε θέματα ανταγωνισμού κ.ά.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει επίσης μέσω του περιορισμού των συνολικών κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα εξοικονομηθούν μερικά δισ. ευρώ από τα 50 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες.

Τα λεφτά που θα περίσσευαν θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλον σκοπό, π.χ. για την τυχόν έξτρα χρηματοδότηση που θα απαιτούσε η παράταση κατά έναν χρόνο της επίτευξης του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.

Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες σε σχέση με τις προβλεπόμενες τα επόμενα χρόνια.

Τέτοιες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μη εξασφάλιση των προσδοκώμενων ποσών από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών εντός κι εκτός Ελλάδος.

Όμως, ο σκοπός του περιορισμού των ποσών που θα καταβάλουν οι βασικοί μέτοχοι ώστε να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες φαίνεται να αγιάζει τα μέσα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αντί λοιπόν να γνωστοποιηθεί στους μετόχους σε τι μεγέθους αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει κάθε τράπεζα και πότε, ώστε να υπάρχει κάποιος μπούσουλας, είμαστε θεατές σε ένα παιγνίδι όπου οι παίκτες κάνουν καθυστερήσεις, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

Το αποτέλεσμα είναι να κουραστούν οι θεατές (επενδυτές) παρακολουθώντας το έργο (της ανακεφαλαιοποίησης) και να μην υπάρχει ενδιαφέρον όπως αποδεικνύει ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για την ανακεφαλαιοποίηση αποσκοπούν στο να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες κινήσεις και να μετατεθεί η λύση στο μέλλον, κοινώς στην επόμενη κυβέρνηση.

Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής έδωσε το στίγμα.

Mε την ΕΚΤ να ασκεί πιέσεις, όπως επισημάναμε στον Dr Money την ίδια μέρα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη δέσμευση των 18 δισ. ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων EFSF του ΤΧΣ σε λογαριασμούς των τραπεζών στην ΤτΕ για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚT και του ELA.

Ξεμπέρδεψε λοιπόν με την ΕΚΤ και μετέθεσε για το μέλλον τις αποφάσεις για τους ακριβείς όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και συνακόλουθα τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει θεωρητικά να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση είναι συμβατή με πρακτικές που ακολουθούνται σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών.

Όμως, στην ουσία πρόκειται για μία ακόμη μεσοβέζικη λύση, που όπως κι άλλες στο παρελθόν αποσκοπεί στο να κερδηθεί χρόνος, με την ελπίδα να βελτιωθούν οι προοπτικές της οικονομίας και να πειστούν ευκολότερα οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Πραγματικά ελπίζουμε αυτήν τη φορά να έχουν δίκιο.

Όμως, η λογική υπαγορεύει ότι ακόμη μία φορά κάνουν λάθος.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v