Ο φαύλος κύκλος του πετρελαίου και η Ελλάδα

Ο παραδοσιακός κύκλος στην αγορά του μαύρου χρυσού εμφανίζει σαφείς παραμορφώσεις που μη πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν και να προετοιμάζονται.

Ο φαύλος κύκλος του πετρελαίου και η Ελλάδα
Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα ήταν δραματική αν η περιφορά της Γης γύρω από τον εαυτό της επιβραδυνόταν αρκετά, οδηγώντας στον θάνατο εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ευτυχώς για όλους μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον.

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τον κύκλο του πετρελαίου, όπου οι παραμορφώσεις είναι ήδη ορατές.

Τι εννοούμε:

Τόσο στο πρώτο πετρελαϊκό σοκ, την περίοδο 1973-1974, όσο και στο δεύτερο, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η τιμή του μαύρου χρυσού ανέβηκε δραματικά, προκαλώντας στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία.

Όμως, η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου στη νέα ενεργειακή και οικονομική πραγματικότητα ήταν προβλέψιμη και ορθολογιστική.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου έδωσε το έναυσμα για έναν νέο κύκλο επενδύσεων για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, καθώς η τιμή ήταν υψηλότερη από το οριακό κόστος (marginal cost).

Επιπλέον, η υψηλή τιμή του μαύρου χρυσού ανάγκασε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου και βγήκαν νέα αυτοκίνητα που κατανάλωναν λιγότερη βενζίνη.

Ακόμη, επενδύθηκαν περισσότερα λεφτά στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες.

Το αποτέλεσμα ήταν η ζήτηση για πετρέλαιο να καμφθεί την ίδια περίπου περίοδο όπου η νέα παραγωγή πετρελαίου έμπαινε στην αγορά, πιέζοντας τις τιμές.

Όμως, ο κύκλος του πετρελαίου εμφανίζει σημάδια παραμόρφωσης τα τελευταία χρόνια.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή μαύρου χρυσού είναι λιγότερο ευαίσθητη στις οικονομικές συνθήκες, παρότι η μεγάλη αύξηση της τιμής του προκάλεσε μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις για νέα κοιτάσματα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι χρειάζεται πλέον πολύ περισσότερος χρόνος πλέον, κάπου 8-12 χρόνια, για να ξεκινήσει η παραγωγή από τη στιγμή όπου ένα νέο κοίτασμα ανακαλύπτεται.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι νέα παραγωγή ίση με 5 εκατ. βαρέλια την μέρα από νέα κοιτάσματα θα πρέπει να μπαίνει κάθε χρόνο στην αγορά για να διατηρηθεί το ίδιο παραγωγικό δυναμικό (productive capacity).

Η μισή παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προέρχεται από 100 κοιτάσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα ανακαλύφθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1980 και έχουν μπει σε φθίνουσα φάση παραγωγής της τάξης του 4%-8% ετησίως.

Yπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί ή έχει ελαφρώς υποχωρήσει από το 2006 και δώθε γύρω από τα 74 εκατ. βαρέλια ή κατ’ άλλους 86 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Είναι προφανές ότι η παραμόρφωση των κύκλων του πετρελαίου ευνοεί τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, εκτός κι αν η ζήτηση καταρρεύσει.

Για τις μη πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αυτά δεν είναι καλά νέα.

Μάλιστα, για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και έντονο δημογραφικό θέμα λόγω γήρανσης του πληθυσμού, το πρόβλημα είναι οξύτερο.

Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται η χάραξη μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, που θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Φυσικά, αρκετά εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα θα αντιστρατευθούν μια τέτοια εθνική στρατηγική, που αναπόφευκτα θα συμπεριλαμβάνει τόσο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και τις μεταφορές.

Όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοεί τα νέα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v