Ύφεση άνω του 6% βλέπει το ΔΝΤ φέτος!

Εκεί που λες δόξα σοι ο Θεός, αρχίζει το βοήθα Παναγιά. Αυτό ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική οικονομία που θα έχει ύφεση μεγαλύτερη του 6% φέτος αν η νέα εκτίμηση σε έκθεση του ΔΝΤ είναι σωστή.

Ύφεση άνω του 6% βλέπει το ΔΝΤ φέτος!
Κάθε εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει την αξία της.

Ιδίως όταν προέρχεται από το ΔΝΤ, τον έναν από τους δύο μεγαλύτερους θεσμικούς πιστωτές της χώρας.

Δυστυχώς, η νέα αναθεωρημένη εκτίμηση δεν είναι εκείνη που θα θέλαμε να ακούσουμε.

Κι αυτό γιατί σπάει όλα τα ρεκόρ, προβλέποντας ύφεση αρκετά πάνω από 6% για την ελληνική οικονομία το 2012 σε έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Ίσως οι αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, που δεν βοηθά τις ελληνικές εξαγωγές, και οι ανησυχητικές προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό έχουν παίξει κάποιον ρόλο, μαζί φυσικά με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας.

Πάντως, υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στις μέχρι σήμερα γνωστές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση της τάξης του 4,5% και στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ταμείου, η οποία ίσως γεφυρωθεί αργότερα.

Αν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν δίκιο, τότε οι σωρευτικές απώλειες του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας θα πλησιάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 20% την περίοδο 2009-2012.

Μια τέτοια εξέλιξη στην ελληνική οικονομία θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου και πιθανόν υποθέτει την υλοποίηση επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων, όπως νέα μείωση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% από φέτος.

Δεν αποκλείεται η βαθύτερη ύφεση να συμβάλει στην εμφάνιση χρηματοδοτικού κενού από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου.

Το χρηματοδοτικό κενό ίσως γίνει ακόμη πιο αισθητό αν τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι αρκετά λιγότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται για φέτος.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου οι αγορές αρχίζουν να επικεντρώνονται εκ νέου στις μεγάλες χώρες της ευρωπεριφέρειας, δηλαδή στην Ισπανία και στην Ιταλία, ανεβάζοντας το spread των 10ετών ομολόγων τους πάνω από το 5%.

Κι επιπλέον, «τιμωρούν» τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες, που διοχέτευσαν μεγάλο μέρος των 3ετών φθηνών δανείων από την ΕΚΤ (LTRO) για να αγοράσουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών τους, συμπιέζοντας τις τιμές των μετοχών τους και διευρύνοντας τα spreads των ομολόγων τους, στιγματίζοντάς τες.

Εξυπακούεται ότι κάθε εκτίμηση ή πρόβλεψη, ακόμη κι αν προέρχεται από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ενέχει ρίσκο και δεν θα πρέπει να παίρνεται τοις μετρητοίς.

Όμως, δεν μπορεί να αγνοείται κιόλας, ιδίως αν δείχνει ύφεση άνω του 6% και ακόμη χειρότερα άνω του 6,5%.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v