Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «μυστήριο» του ευρώ και η Ελλάδα!

To ευρώ έχει χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου λόγω κυρίως της αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά παρ' όλα αυτά διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Μήπως προεξοφλεί κάτι για την Ελλάδα;

Το «μυστήριο» του ευρώ και η Ελλάδα!
Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρισκόταν χθες το βράδυ κοντά στο 1,358 έναντι 1,43 λίγο μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου για την αναμόρφωση του μηχανισμού EFSF και το 2ο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έχουν συμβεί πολλά και διάφορα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τόσα ώστε θα περίμενε κανείς ότι η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα.

Οι παρατηρητές των διακυμάνσεων της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δύο κανάλια μέσω των οποίων επηρεάζεται.

Το ένα κανάλι περνά μέσα από τον ενοποιημένο ισολογισμό του ευρωσυστήματος και το ενεργητικό της ΕΚΤ.

Κοινώς, έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυξάνεται το ενεργητικό της ΕΚΤ διολισθαίνει το ευρώ, ενώ όταν συρρικνώνεται ενισχύεται, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές ομολόγων χωρών της ευρωπεριφέρειας από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά διογκώνουν τον ισολογισμό της και λογικά αποδυναμώνουν το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εξυπακούεται ότι η ανωτέρω συσχέτιση γίνεται πιο επίκαιρη λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Ως γνωστόν, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς για ενίσχυση της δύναμης πυρός του μηχανισμού EFSF από την Ε.Ε. ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων σε μεγαλύτερη κλίμακα και να συνεισφέρει στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω δανεισμού του από την ΕΚΤ.

Αυτό πρακτικά οδηγεί σε διόγκωση του ενεργητικού της ΕΚΤ και ευνοεί την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα περίμενε κανείς διολίσθηση της ισοτιμίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το δεύτερο κανάλι συνδέεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Fed.

Eίναι σαφές ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πολύ πιθανή τη στροφή της Fed από την «επιχείρηση twist» στον τρίτο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως Q3, τις επόμενες εβδομάδες.

Αν τα ανωτέρω επιβεβαιωθούν, δεν θα είναι καλά νέα για το δολάριο και επομένως θα ευνοήσουν το ευρώ.

Όμως, στο μέτωπο του χρέους της ευρωπεριφέρειας, η κατάσταση είναι διαφορετική για τα δύο νομίσματα.

Η εξεύρεση μιας λύσης που θα έλυνε το πρόβλημα του χρέους χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης θα ήταν το καλύτερο δυνατό για το ευρώ.

Όμως, οι αγορές θεωρούν πλέον πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, που θα συνοδεύεται από ενέργειες για να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό νέο για το ευρώ.

Όμως, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έχει δείξει, μέχρι στιγμής, εξαιρετική αντοχή, παρότι οι αγορές ομολόγων και CDSs προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς, είτε το δει από τη σκοπιά του ενεργητικού της ΕΚΤ είτε από τη σκοπιά των συνεπειών της κρίσης χρέους.

Ως γνωστόν, οι αγορές, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προεξοφλούν το μέλλον.

Αν λοιπόν το ευρώ συνεχίσει να δείχνει καλή συμπεριφορά, θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει ως προεξόφληση μιας τελικής λύσης στο ζήτημα του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης και της Ελλάδας ειδικότερα.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v